Egyre több települést foglal el az orosz sereg Szeverodonyeck közelében

Hírek2022. jún. 22.D.J.

Ez történt kedden az orosz-ukrán háború 119-dik napján:

- Az ukrán hadsereg saját közlése szerint légicsapást mért a Kígyó-szigetként elhíresült Zminyi-szigetre, ahol az orosz erők jelentős veszteségeket szenvedtek.

- Miközben a keleti Szeverodonyeck ostroma tovább folyik, a szomszédos Liszicsanszkban is egyre hevesebbek az összecsapások. A várost tömegesen ágyúzzák – mondta el Szerhij Haidai, luhanszki régió kormányzója. A térségben több települést is elfoglaltak a támadók: így Pidlisnét, Mjirna Doliná és egy Toshkivka nevű falut is.

- Legalább 15 civil halt meg a Harkiv régió bombázása során, a régió kormányzója Oleh Szinegubov szerint.

- Hamarosan megtörténhet a tömeges mozgósítás Oroszországban. Nyugati tisztviselők szerint Moszkva a szegényebb régiókban toborozna újabb embereket a háborúhoz.

- Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktort. A megbeszélésen a háborús menekültek befogadásáról illetve a magyar-ukrán együttműködés más egyéb területeiről is szó esett.

- Oroszország újfent megfenyegette Litvániát, mivel az ország leállította az uniós szankciókkal sújtott termékek vasúti és közúti szállítását az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi exklávéba.

Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára szerint a tilalom miatt Litvánia készülhet rá, hogy „komoly negatív hatások érik majd a lakosságát”.

- Az Egyesült Államok legfőbb ügyésze Ukrajnába látogatott, hogy Oroszország háborús bűneiről egyeztessen Kijevvel. Merrick Garland elmondása szerint azért, hogy az elkövetők azonosítását és a vádemeléseket megkönnyítsék létre fognak hozni egy háborús bűnökkel foglalkozó csoportot.

- Az első német nehézfegyver-szállítmányok megérkeztek Ukrajnába. Az önjáró tarackok képzett ukrán legénység fogja irányítani – mondta el az ukrán védelmi miniszter.

- Ismail Demir, a török védelmi ipari ügynökség vezetője szerint Ankarának óvatosnak kell lennie azzal, hogy mennyi hadianyagot szállít Ukrajnának. Törökország láthatóan mindkét oldalnak megpróbál kedvezni a háborúban. Demir ki is hangsúlyozta: ők az egyetlenek, akik Moszkvát és Kijevet tárgyalóasztalhoz tudják ültetni. Korábban a török drónok kulcsszerepet játszottak az ukrán főváros védelménél.

- Luxemburg külügyminisztere szerint az európai országok mind támogatják, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státuszt.

- A brit kormány kész rá, hogy további szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben. Boris Johnson miniszterelnök szerint minden Putyinnak tett engedmény egy katasztrófával ér fel.

- Mivel június 18-án egy orosz helikopter megsértette a légterüket Észtország behívatta az orosz nagykövetet.

- Oroszország letiltotta az egyik brit újság a Telegraph honlapját. Állítólag azért, mert Moszkva szerint hamis információkat terjesztettek a háborúról.