TASZSZ rövidhír: Visszavonulnak az oroszok a megszállt ukrán területek egy részéről

Hírek2023. nov. 13.F. T.

Két orosz hírügynökség is visszavonulásról számolt be azon a szakaszon, ahol az ukránok hetek óta támadnak, aztán egyszer csak eltűntek a beszámolók. Mi történhetett?

Meglepő bejelentés jelent meg a TASSZ ás a RIA orosz hírügynökségeknél, miszerint a Dnyeper folyó Krím-félsziget felőli partján a Herszon városával szemközti részen az oroszok kedvezőbb, jobban védhetőbb állást vesznek fel,

vagyis a terület egy részét kiürítik.

A Reuters szerint ez a szó szoros értelmében rövidhír volt, mert viszonylag hamar lekerült mindkét hírügynökség honlapjáról. Kérdés, hogy véletlenül jelentették meg az információt, vagy az állami orosz hírügynökségeken keresztül akart valaki álhírt terjeszteni.

Előzmények

Az ügy háttere, hogy mind az orosz, mind az ukrán jelentések többször beszámoltak arról az utóbbi hetekben, hogy az ukrán erők több helyen átkeltek a folyón, és hídfőálláokat létesítettek.

Az ukrán híradások arról szólnak, hogy a hídfőket kiszélesítették, mélyebben behatoltak a területre és falvakat foglaltak el, míg az oroszok szerint a támadásokat visszaverték.

A helyzetet pontosan így senki nem látja át, megerősített jelentések nincsenek, de a mai "rövidhír' mindeképpen érdekesség volt.

Véletlen megjelentetés vagy dupla álhír? 

Előfordulhat, hogy valóban az történik, amit a hír állított, de ezt nem akarták nyilvánossságra hozni: belső információnak szánták, de valaki hibát követett el, és véletlenül megjelentette, majd amikor észrevette a hibát, törölték.

A másik lehetőség, hogy álhírt közölt valaki, és utólag ki is adtak egy ilyen közleményt, a kérdés azonban felmerül: hogyan tudott valaki két orosz hírügynökségi oldalon egyszerre megjelentetni egy álhírt?

Az ügyről vélhetően rövidesen többet is megtudunk, amennyiben független források is eljutnak az adott körzetbe, és be tudnak számolni a hadihelyzetről.