Szép számokat hozott az Alteo csoport

Pénzügy2023. nov. 13.MTI
A rovat támogatója:

Az Alteo csoport az év első kilenc hónapjában 11,3 milliárd forint konszolidált nettó eredményt ért el, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 1 százalékos növekedés - közölte a társaság hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti konszolidált nyeresége (konszolidált EBITDA ) 16,3 milliárd forintot ért el, ami a kiemelkedően magas eredménnyel záruló 2022-es év óta fokozatosan mérséklődő energiapiaci lehetőségek mellett is megfelel a tavalyi év azonos időszaki értéknek - írták.

A társaság hétfői közleményében kiemelte, hogy az energia-kiskereskedelem és a megújuló termelés-menedzsment üzletág mellett a hulladékgazdálkodási üzletág teljesítménye is hozzájárult ahhoz, hogy az Alteo a csökkenő energiaárak mellett is tartani tudta kimagasló eredményét.  

Az idei első három negyedévben a konszolidált nettó árbevétel az egy évvel korábbihoz képest 22 százalékkal, 76,85 milliárd forintra nőtt.

A jelentés szerint ez elsősorban a megnövekedett energiapiaci árkörnyezetben fixált villamosenergia- és távhőárak következménye, de hozzájárult az FE-Group Invest Zrt. konszolidációja is. Ezek ellensúlyozták a kiskereskedelmi szegmens struktúrából adódó árbevétel-csökkenését.  

A közleményben ifj. Chikán Attila, a társaság vezérigazgatója hangsúlyozta, a társaság felépítésének, fenntarthatóságra és megújuló alapú energiatermelés elterjedésére is alapozó stratégiájának, diverzifikált portfóliójának és kiemelkedő szakembergárdájának köszönhetően képes volt kihasználni a piac által nyújtotta lehetőségek maximumát.

A harmadik negyedév tapasztalatai is azt mutatják, hogy további komoly lehetőségeket tartogat a 2023. július 1-jén elindult hulladékgazdálkodási koncesszió az Alteo hulladékgazdálkodási szegmensének, amely az FE-Group Invest Zrt. 2022-es felvásárlásával jelentős erősítést kapott - fogalmazott a vezérigazgató.

A közlemény szerint a társaság vezetése a 2020 végén indított megújuló termelés menedzsment üzletág felfutását is sikertörténetnek tartja. A szegmens jelenleg egyértelműen piacvezető a menedzselt megújuló erőművi kapacitásokat nézve a hazai piacon.  

A vezérigazgató példaként a 31 gigawattóra (GWh) éves termelési kapacitásával több mint 10 ezer háztartás ellátására képes tereskei naperőművet említette, amelynek fejlesztését idén kezdi el a társaság.

Ez várhatóan 2024 második félévében áll üzembe és megduplázza az Alteo tulajdonában álló naperőműkapacitást, hozzávetőleg 20 MW névleges kapacitásról 40 MW-ra.

Az Alteo Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír árfolyama az elmúlt egy évben 3440 forint és 2550 forint között mozgott, múlt pénteken 2870 forinton zárt.