Tényleg a gazdagok hobbija a kaszinózás? 

Hírek7 órájaNövekedés.hu

Egy idén nyáron készült reprezentatív kutatás szerint a kaszinókban még sosem jártak közel 50%-a gondolja azt, hogy az ottani törzsközönséget maffiózók és eszkortlányok alkotják. A lenti cikkben arra keressük a választ, hogy mind erre mennyiben cáfol rá a személyes tapasztalat.

A fővárosban található 5 kaszinót – Atlantis, Tropicana, Corvin, Sofitel, EuroCenter - üzemeltető LVC Diamond Kft. egy átfogó kutatást készített idén nyáron a lakosság körében azzal kapcsolatban, hogy miként vélekedünk a kaszinók közönségéről.

Bond-karakterek és escort lányok

Azon megkérdezettek, akik még sosem jártak kaszinóban, meglehetősen egyoldalú, már-már sötét képet vizionálnak. Közel 50 százalék véli úgy, hogy jellemzően maffiózok, 40 százalék szerint pedig eszkortlányok gyűjtőhelye a kaszinók világa.

Többen azt feltételezik, hogy a hölgyek nem is a játék öröméért járnak kaszinóba, szerepük a biztatásban merül ki, adott esetben pedig kétes szolgáltatásokat is nyújtanak a vendégeknek.

Az elérhető nyeremény mértéke és a hollywoodi filmekben mutatott kép miatt erőteljes a kaszinók exkluzív, fényűző imázsa. Ebből asszociálunk egy olyan játékosi rétegre, amelynek tagjait üzletemberek, akár maffiózók is alkotják, de mindenképpen vagyonosak, és ennek megfelelően a megjelenésük is nagyon elegáns. Úgy képzeljük, hogy drága italokat fogyasztanak, sok pénzzel játszanak, a veszteség pedig nem jelent számukra problémát

- mondta a kutatás kapcsán Tulik Ágnes, a Las Vegas Casinókat üzemeltető LVC Diamond Kft. marketingigazgatója.

Akik már átestek a tűzkeresztségen

A kutatás további része – amelyben olyanokat válaszoltak, akik már legalább egy alkalommal jártak kaszinóban – jóval árnyaltabb képet fest. Íme pár jellemző részlet a kutatás mélyinterjúiból:

Hetente egyszer járunk kaszinóba, mindig csütörtökönként, ugyanis az a fiúkkal a „kimenő napunk”. Két-három órát töltünk el, rulettezni szoktunk, és innen megyünk tovább. Vannak kifejezetten jómódú vendégek, de sok átlagosnak mondható is. Mi a hangulatot szeretjük és az izgalmat. (N. 33 éves, informatikus)

Négyen-öten szoktunk lemenni, buli előtti bemelegítésre. Úgy látom sok hozzánk hasonló kisebb társaság jár kaszinóba. (M. 27 éves, grafikus)

Teremfocira járunk, és utána szoktunk beülni játszani. Általában rulettezünk, nyerőgépezünk, megiszunk egy-két sört és így zárjuk az estét. (K. 40 éves, fodrász)

Ritkán jön össze a baráti társaság, de olyankor van egy szokásunk, hogy beülünk a kedvenc kaszinónkba, és mindenki megjátssza a szerencseszámait. Elképzelhetőnek tartom, hogy egy-két kétes alak is megfordul, de szerintem nem ez a jellemző. (T. 37 eladó)

Az ebben a körben megkérdezettek válaszaiban szignifikánsan magasabb arányban említik azt, hogy a kaszinók közönségét átlagos jövedelmű és hétköznapi foglalkozásokat űző személyek alkotják. Az alvilághoz kapcsolódó mesterségeket nagyságrendekkel kevesebben feltételezik és említik a kaszinóba járók kapcsán.

A kutatás megerősítette azt, amit a gyakorlatban is tapasztalunk: azt, hogy néhány látogatás után a gátak nagy része leomlik. A fantáziák helyett, amelyek meggátolják azt, hogy valaki kipróbálja ezt a fajta szórakozást, előtérbe kerülnek azok a pozitív tényezők, amelyek vonzzák a játékosokat: a kaszinók különleges, egyedi hangulata, amelyet másfajta szórakozóhely nem tud nyújtani, a baráti társasággal együtt töltött idő és az izgalom, amelyet a játékok kínálnak. A Las Vegas Casinókban pontosan ennek az élménynek az átadásán dolgozunk

mondta Tulik Ágnes.

A szerencsejátékban 18 éven aluli és sérülékenynek minősülő személyek nem vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték mentálhigiénés problémákat okozhat, illetve szenvedélybetegség kialakulásához vezethet.