Térképen mutatjuk a részleteket a katasztrófával fenyegető ukrajnai gátról

Hírek2023. jún. 6.D.F.D.

Megsérült a Nova-Kakhovka-i vízerőmű gátja Ukrajnában. A helyzet katasztrófával fenyeget. Számos település van veszélyben. Ukrajna és Oroszország egymásra mutogat. Térképen mutatjuk a részleteket.

Ukrajna egyik fontos vízügyi és energetikai létesítménye az ötvenes években épült Nova-Kakhovka-i vízerőmű. A vízlépcső mögött a Dnyeper folyó hatalmas mesterséges tóvá van duzzasztva, amely víztározási célokat, a Krím-vízellátását és a legnagyobb európai atomerőmű, a Zaporizzsjai erőmű hűtővíz ellátását szolgálja.

Ukrajna egyik fontos vízügyi és energetikai létesítménye az ötvenes években épült Nova-Kakhovka-i vízerőmű.

A háború folyamán többször megsérült az erőmű gátrendszere eddig azonban sosem alakult ki súlyosabb veszélyhezet. 

Ma reggelre azonban baljós hírek érkeztek Nova Kakhovkából: Felrobbant a vízerőmű gátja ezzel számos település veszélybe került, ami a gát alatt található és még Herszon egyes részeit is elöntheti az elszabadult árvíz. A hatalmas víztározóban lévő víztömeg ugyanis pusztító erővel zúdulhat a sérült gáton keresztül az alatta fekvő sík területekre. 

Azóta több hír is érkzett a gátak felől. 

Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága kedden azt közölte, az orosz erők felrobbantották a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón - írja az MTI

Az ukrán parancsnokság Facebookon azt közölte, vizsgálják a pusztítás mértékét, valamint a kiömlő víz és az elöntött területek léptékét. A víztározó látja el vízzel a zaporizzsjai atomerőművet is.

Orosz hírügynökségek azt jelentették, a gát átszakadt és a víz elöntötte a környéket.

A helyzet azonban a legfrissebb hírek szerint talán mégsem annyira súlyos. Nova Kakhovka orosz polgármestere szerint mégsem történt katasztrófa