Teszt: Melyik a legjobb csokoládé?

Hírek2018. nov 28.Növekedés.hu

A legtöbb, Németországban vásárolható csokoládé jó, de a vevő több pénzért nem mindig kap jobb minőséget, állapította meg a Warentest Alapítvány 25 különböző tejcsokoládé alapos vizsgálatát követően. A nemzetközileg ismert márkákat, mint a Lindt, a Merci és a Milka, a fogyasztók a szupermarketek diszkont árú termékeivel és az úgynevezett „fair-trade” termékekkel, a harmadik világból tisztességes körülmények között vásárolt alapanyagú csokoládékkal együtt kóstolgatták végig. A vizsgálatot végzők a csokoládékat ízük, érintésük, aromájuk és „az emberi szájban való viselkedésük” alapján rangsorolták, de figyelembe vették a vizsgált termékek esetleges veszélyes anyag vagy baktériumtartalmát, a csomagolás minőségét és az alkotó elemek feltüntetésének pontosságát is. A legjobb csokoládéknak krémes ízűnek, a kakaó jelenlétét érzékeltetőnek, karamell illatúnak kell lenniük, közölte az honlapján az Alapítvány. A vizsgálatot végzők kedvezőnek ítélték, ha a terméknek sima a felszíne, nincsenek rajta lég-buborékok és a felületet megszakító barázdák mentén a csokoládé darabjai könnyen letörhetőek. A vizsgálatot végzők meglepő módon az egyik fair-trade terméket, a Die gute Schokolade-t hozták ki az egyik győztesnek. A további bajnokok a svéd Marabou Mjölk Choklad, a Merci Edel-Rahm és a Milka Alpenmilch. A diszkont-lánc Aldi által forgalmazott Moser-Roth szintén az élmezőnyhöz közeli értékelést kapott. Bár a vizsgálatot végző szakemberek azt állapították meg, hogy a Lindt tejcsokoládéja ízében és állagában megüti a Die gute Schokolade szintjét, a félrevezető csomagolás miatt lerontották értékelését. A Lindt csokoládéjának dobozán ugyanis vaníliarudak láthatóak, holott termék csak vanília kivonatot tartalmaz. A vizsgálatba vont legdrágább csokoládé, a Godiva Milk Chocolate-ja a legutolsó helyen végzett. A 100 grammos Godiva szelet Németországban 6,95 euróba kerül, a Warentest Alapítvány azonban kiderítette, hogy több nikkelt tartalmaz, mint bármely olcsóbb versenytársa (1 euró = 321,25 Ft). Ezzel együtt az Alapítvány hangsúlyozta: a Godiva-szeletben talált nikkel olyan csekély, hogy az emberi szervezetre semmiféle veszélyt nem jelent. A 25 márka közül végül is 15-öt minősítettek „jónak” és 9-et „kielégítőnek”. Egyedül a Godiva kapott „elégséges” értékelést.

Trükkök és tippek a csokoládé elfogyasztásához

Annak érdekében, hogy a csokoládé fogyasztása még nagyobb örömet okozzon, a Warentest Alapítvány javasolja, hogy a csomagolás felbontását követően – a minőségi borokhoz hasonlóan – hagyjunk időt arra, hogy kedvencünk egy kicsit levegőzzön, mielőtt megesszük. Hogy illatuk megmaradjon, a szeleteket célszerű távol tartani az olyan erős aromájú cikkektől, mint amilyen a kávé vagy a tea. Egy másik fontos tipp, hogy a csokoládét 12 és 18 fok Celsius közötti hőmérsékleten tároljuk és kerüljük a hirtelen bekövetkező, jelentős hőmérséklet-változásokat. Ilyen esetekben ugyanis pára csapódhat le és a cukor-részecskék megjelenhetnek a csokoládé felszínén. Ezek a tippek természetesen csak azok számára hasznosak, akik nem falják be azonnal a kezükbe került csokoládét.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.