Tesztelő írta le az orosz védőoltás hatásait

Hírek2020. dec. 11.Növekedés.hu

A Deutsche Welle munkatársa, Szergej Szatanovszkij részt vett a Szputnyik V, orosz vakcina kísérleti programjában. Élményei a dw.com hírportálon olvashatóak. Ebből idézünk.

Szeptemberben jelentek meg az interneten azok a hirdetések, amelyek önkénteseket toboroztak a Szputnyik V, a Covid-19 ellen kifejlesztett orosz vakcina kipróbálására. Abban az időszakban a fertőzésszám még nem volt túlságosan riasztó.

A helyzet azonban november folyamán megváltozott. Drámai mértékben megnőtt az új megbetegedettek esetszáma. Úgy döntöttem, hogy vállalom a kockázatot és kipróbálom a vakcinát. Súlyosan megbetegedett és otthoni karanténra kényszerülő barátaim sorsa meggyőzött arról, hogy ez a célszerű megoldás.

Felmentem hát az internetre és megtaláltam a moszkvai önkormányzat honlapját. Kitöltöttem egy kérdőívet, válaszoltam olyan kérdésekre, hogy elkaptam-e már a Covid-19 vírust, kapcsolatban álltam-e az elmúlt két hétben valakivel, aki fertőzött, van-e valamilyen krónikus betegségem. A honlap szerint azok, akik már átestek a Covid-19 fertőzésen, idén nem szorulnak oltásra.

Körülbelül egy héttel a kérdőív elküldése után felhívtak telefonon: vizsgálatra kell mennem. Felkerestem a Zhadkevich kórházat, amelynek főorvosa egy híres orvos és televíziós személyiség, Alexander Mjasnyikov, aki barátja egy másik televíziós személyiségnek, Vlagyimir Solovjov-nak, aki a kormány propaganda-gépezetének egyik szereplője. Ez év februárjában Mjasnyikov azt a véleményt képviselte, hogy az oroszoknak „0,0” százalék esélye van arra, hogy a vírustól megbetegedjenek.

De már túl késő volt. Nem fordulhattam vissza. Egy doktor megkérdezte, szedek-e valamilyen gyógyszert, van-e valamilyen allergiám és estem-e át valamilyen műtéten. Fel kellett hívnom szüleimet és megkérdezni, milyen operációm volt 5 éves koromban! Ezt követően adott egy 16 oldalas ismertetőt és elmagyarázta az eljárást.

Elmondta, hogy a kísérlet célja a Gam-COVID-Vac (kereskedelmi nevén a Szputnyik V) vakcina hatékonyságának, immunogenitásának (milyen választ vált ki az emberi testben) és biztonságának értékelése. Elmagyarázta, hogy a vakcinát állatokon, aranyhörcsögökön és tengeri malacokon már kipróbálták és meggyőződtek arról, hogy hatékony és biztonságos. Az embereken végzett eddigi tesztek során azonban csak annyi derült ki, hogy biztonságos.

A doktor szerint ezt a kísérletet 40 000 ember részvételével folytatják le: 30 000 fő vakcinát, 10 000 fő placebo-t kap. Három héttel később mindenkinek vissza kell térnie egy megerősítő oltásra és feljegyzéseket kell készíteniük arról, hogy az oltást követően hogyan érzik magukat.

Ajánlotta továbbá, hogy kapcsolódjak be egy további vizsgálatba, amely az önkéntesek vérének immunogenitását értékeli, azt, hogy a vakcina kiváltja-e azt az immunválaszt, amely vírusok semlegesítésére képes antitesteket hoz létre az emberi szervezetben. Elmondta, hogy

az állam az e vizsgálatban való részvételért 8500 rubelt (mintegy 34 600 forintot) fizet és csak 95 milliméter vért vesznek le.

Beleegyeztem.

„Bár a vizsgálat biztonságos, gondoskodtunk különleges biztosításról is” mondta az orvos. Amikor elolvastam a tájékoztatót, láttam, hogy

ha meghalnék, szüleim 2 millió rubel (mintegy 8 millió forint) kártérítést kapnának , ha pedig megrokkannék, az eset súlyosságától függően 500 000 – 1,5 millió rubel (mintegy 2-6 millió forint) illet meg. Ha egészségem jelentősen leromlik, de nem leszek munkaképtelen, 300 000 rubelt (mintegy 1 millió 220 ezer forintot) kapok.

Aláírtam a nyomtatványokat és a megkezdődtek a vizsgálatok. Ellenőrizték, nem vagyok-e HIV, szifilisz, hepatitisz C és B, illetve koronavírus-fertőzött (PCR és antitest-vizsgálat). Sor került vizelet-vizsgálatra is, vajon van-e a szervezetemben bármiféle orvosi kezelés nyoma. Nem találtak semmit.

Egy héttel később mentem vissza az oltásra. Délelőtt 10 óra volt és már ott várt két másik önkéntes. Először vért vettek tőlem, majd megkaptam az oltást egy kis szobában, ahol csak egy asztal, pár szék és két Pozis hűtőszekrény állt. Ez utóbbiak értéke egyenként 150 000 rubel (mintegy 610 ezer forint) lehet, képesek a vakcinát -28 fok Celsius hőmérsékleten tartani.

A vállamba adott injekció fájdalommentes volt.

Mondták azonban, hogy később belázasodhatok. Ha ez bekövetkezik, paracetamolt (fájdalom-és lázcsillapítót) kell bevennem. Felhívták a figyelmemet arra, hogy a következő három hónapban senkit sem szabad teherbe ejtenem, mert a vakcina spermákra gyakorolt hatását még nem vizsgálták.

A következő napokban olvastam arról, más önkéntesek, közöttük újságírók és a „Vakcina Eredmények” nevű csoport tagjai hogyan reagáltak az oltásra. Néhányan az injekciót követő 24 órán belül izomfájdalmakra és lázra panaszkodtak.

Estére megfájdult a fejem, kirázott a hideg és szédelegtem.

Először azt hittem, mindez csak a képzelet játéka azt követően, hogy sokat olvastam a mellékhatásokról. Később egyértelművé vált, hogy a testem reagált az oltásra.

Lázam 38,6 fokosra emelkedett, elkezdtem fájdalmat érezni.

Kellemetlen volt, de örültem neki, mert azt jelentette, hogy vakcina-oltást kaptam, nem placebo-t. Bevettem egy paracetamolt, beírtam az alkalmazásba a tüneteket és lefeküdtem aludni.

Másnapra a lázam 37 fokra csökkent. Még egy nappal később már semmiféle tünetet nem érzékeltem.

Három hét múlva megkapom a második oltást.

Azt mondják, az antitestek először az első injekció után 42 nappal keletkeznek. Az még a jövőben derül ki, valóban képesek lesznek-e megakadályozni a Covid-19 fertőzést.