Több matekot akarnak a fiatalok

Hírek2019. dec. 3.Növekedés.hu

Pénzügyi ismeretekre éheznek a fiatalok – derül ki az OTP Nyugdíjpénztár friss, reprezentatív kutatásából.

A Z generáció úgy érzi, nem elég felkészült a nagybetűs életre – legalábbis, ami az anyagi ismereteket illeti. Legtöbben már általános- és középiskolás korban megkezdenék a tanulást, amiben nagy szerepet szánnának szüleiknek is.

„Ezek a mai fiatalok” tudatosabban kezdenék felnőtt életüket – az OTP Nyugdíjpénztár kutatása szerint.  A Z generáció 84 százaléka gondolja úgy, hogy jelenleg nem kap elég pénzügyi ismeretet. A kutatásban megkérdezett fiatalok több mint 70 százaléka szerint a kulcsszerepet a szülők és az iskola töltik be a pénzügyi ismeretterjesztésben, de 35 százalék említette az állam felelősségét is.

A fiatalok 45 százaléka úgy véli, hogy a középiskolás kor lenne a legideálisabb arra, hogy elkezdje a tudását megalapozni az öngondoskodásról, 38 százalékuk azonban még fiatalabb, már általános iskolás korban is hasznosnak érezné a megalapozó ismeretek elsajátításának lehetőségét. Kevesebb mint 10 százalékuk elégedne meg azzal, ha először az egyetemi évek alatt találkozna a pénzügyi alapismeretekkel.

Szeretnénk reagálni a fiatalok pénzügyi ismereteket érintő igényeire, hiszen hisszük, hogy a fiatalkorban elsajátított és begyakorolt pénzügyi tudás lehet a vágyak megvalósításának kulcsa. Ezért az OTP Nyugdíjpénztár idén közvetlenül a fiatalokat szólítja meg, saját kezükbe adva a lehetőséget, hogy jobban megismerjék a hosszú távú megtakarítások fontosságát. Ennek érdekében ismét álmodtunk egy nagyot és a szokásostól eltérően ismert tini influencerekkel együttműködve hívjuk fel a figyelmet a pénzügyi tudatosság fontosságra

– mondta Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője.

Bízunk abban, hogy így tovább fiatalodhat az OTP Nyugdíjpénztár új belépőinek átlagéletkora és az időben elkezdett kisösszegű, hosszú távú megtakarításokkal, egyre többeknek válik elérhetővé a boldog nyugdíjaskor – tette hozzá.