Több mint 1 millió eurós befektetést kapott az elektromos járműflotta-optimalizáló magyar startup

Hírek2022. dec. 16.MTI

Több mint 1 millió eurós befektetést kapott a Volteum, a magyar startup az elektromos járműflották működését optimalizáló szoftvert fejlesztett - közölte a K&H Bank az MTI-vel pénteken.

A Start it @K&H inkubátorban, majd a nemzetközi Techstars programban fejlődő csapat a kockázati tőkealapok mellett nagy autóipari angyalbefektetőket is meghódított; a négy intézményi befektető és nyolc angyalbefektető nagyjából félmilliárd forint értékű támogatást nyújt a startup nemzetközi növekedéséhez, amely első körben 120 ezer dolláros befektetést kapott.

A négy fiatal mérnök által fejlesztett szoftver hiánypótló megoldással a fogyasztási adatok alapján pontos információt ad az elektromos járművek akkumulátorának töltöttségi szintjéről, illetve a töltőpontok és a töltési idő kiszámításával optimális útvonalat tervez a jármű számára. Ezzel pedig biztonságossá teszi és drasztikusan leegyszerűsíti az elektromos járművek használatát - írták.

Ismertetésük szerint a mostani tőkebevonással a csapat célja, hogy a plug-in hibrideket is bevonja a rendszerbe, és az alkalmazás által kínált funkciókat tovább bővítse a flottaoperátorok számára. Emellett Európa után hamarosan az Egyesült Államok és Kanada területére is elérhetővé teszik az útvonaltervezést, illetve a csomagszállítási piacra fókuszálnak.

A Start it @K&H 2017-ben indult program a legnagyobb vállalati inkubátorként segíti a startupokat, iparágtól függetlenül. Az elmúlt öt évben 90, korai fázisban lévő startupot segített a piacra lépésben vagy a szintlépésben és 7 milliárd forint összegű tőke bevonásában.