Startupok a globális innovációs körforgásban

Hírek2022. márc. 2.Kocsis Erika

„Egy startup sose kezdheti elég korán a tőkebevonáshoz és a nemzetközi piacra lépéshez kötődő felkészülést” – vallja Kovács Zsolt, az innovatív ötletekkel rendelkező vállalkozások, startupok világpiacra lépését támogató Startup Campus ügyvezető igazgatója. A szakember szerint minden ígéretes innováció eséllyel pályázik a befektetők érdeklődésére, de a covid járvány hatására most az egészségügyi projektek iránt van a legnagyobb nemzetközi kereslet.

Bármennyire is ígéretes egy projekt, ha egy startup nem tervezi meg precízen a belépéshez szükséges szakmai és anyagi erőforrásokat és nem fordít megfelelő időt, türelmet, folyamatosságot akkor könnyen elbukhat. A növekedéshez, új piacra lépéshez szükséges igazítani az üzleti stratégiát és garantálni a folyamatos tőkeellátottságot

– magyarázza Kovács Zsolt a nemzetközi innovációs és befektetési ügynökségként működő Startup Campus ügyvezető igazgatója.

Szavai szerint ezt igazolják azok a sikersztorik is, amelyek visszatérő kulcseleme, hogy a sorsdöntő pillanatokban mindig létfontosságú volt a jól kiépített külföldi kapcsolatrendszer és a megfelelő cash flow háttér, a továbblépéshez.

A 2015-ben alakult Startup Campus ezért tűzte zászlajára, hogy a vállalkozói készségek fejlesztésével, a tőkebevonásra való felkészítéssel, a nemzetközi kapcsolatrendszer megteremtésével, esetenként akár tőkével is segíti az ígéretes startupok nemzetközi piacra lépését. 

Az innovációs és befektetési ügynökségként tevékenykedő cég januárban német, portugál és cseh partnereivel közösen szervezett szakmai eseményt, melynek célja a világ egyik legfontosabb egészségügyi kiállításán a DMEA-n való eredményes részvétel volt. 

A globális pandémiára tekintettel online formában történt üzletépítés során a már meglévő innovatív termékek, szolgáltatások piacra juttatásának folyamatát és a nemeztközi vásár, a német piac lehetőségei mellett a cég szolgáltatásait mutatták be. 

Kovács Zsolt

2018-ban azért is nyitottunk önálló irodát Berlinben és Londonban, mert meggyőződésünk szerint csak az az innováció és az a startup lehet igazán sikeres, amely már az induláskor a magyarnál hatványozottan nagyobb üzleti lehetőségeket kínáló globális piacot is megcélozza és ott eredményeket is ér el

– fejti ki Kovács Zsolt. Hozzátéve, az innováció világában ennek szellemében építették ki azt a széleskörű nemzetközi tudás és kapcsolati hálót, amellyel a velük együttműködő vállalkozások nemzetközi piacra jutását támogatják.

De a Startup Campus minden tekintetben nemzetközi léptékben gondolkodik: azt is célul tűzték, hogy az ígéretes külföldi, elsősorban Európán kívüli cégeket is az európai piacra segítik - Budapesten keresztül.

Ehhez kötődően építették ki azt az erős kapcsolatrendszert, amellyel elsősorban Délkelet-Ázsiában,  folytatnak aktív üzletpolitikát. Emellett pedig  a türk régióban is dinamikus kapcsolatrendszert teremtettek a Magyarország és az adott ország közötti együttműködés üzleti lehetőségeinek kiaknázására.

Tavasszal két kiemelt üzletfejlesztési programjuk is indul. Az azerbajdzsáni egyetemisták támogató Discover Europe inkubációs program keretében a startup vállalkozás indítás alapjait tanulhatják meg a résztvevők, a Startup Campus, az Innovation Agency Azerbaijan és a Turan Trade közös kezdeményezésében.

A program célja, hogy az Azerbajdzsánból vagy világ bármely pontjáról érkező azeri egyetemisták elsőkézből tanulják meg a startup alapítás és az európai piacra lépés játékszabályait. Fontos számunkra, hogy egy dinamikusan fejlődő ökoszisztémát segíthetünk azzal, hogy nem csak a budapesti, de kinti irodáinkon keresztül a londoni és berlini startup életbe is betekintést nyújtunk

– emelte ki az ügyvezető. 

Ezzel párhuzamosan Discover Hungary néven innovatív brazil vállalkozások számára indul nemzetközi piacra lépésre felkészítő program. A Brazil Nagykövetség és az Innovation Diplomacy Program szervezésében, valamint a Startup Campus és az uGlobally együttműködésében induló képzés célja, hogy hidakat építsen a brazil és magyar piac között, ezzel is elősegítve a hazai vállalkozói ökoszisztéma felpezsdítését és a brazil startupok növekedését.

Izgalmas kihívás számunkra, hogy Dél-Amerika legnagyobb országának innovatív vállalkozásait Magyarországon keresztül ismertethetjük meg az európai piaccal. Az ehhez hasonló bilaterális programjaink nagyban ösztönzik a hazai ökoszisztéma felfedezhetőségét és bekapcsolódásunkat a globális innovációs körforgásba. Aktívan szeretnénk hozzájárulni, hogy a nagyvállalatok mellett innovatív, gyors növekedésű külföldi vállalkozások is hazánkat válasszák

– mondta Kovács Zsolt a Startup Campus vezetője. 

A cégvezető az elmúlt évek legnagyobb eredményének azt tartja, hogy a legígéretesebb innovációkat keresve számos induló vállalkozásnak tudták megadni a kezdőlökést üzleti képzéssel és a legjobbaknak kockázatitőke befektetéssel, valamint partnereik révén felbecsülhetetlen iparági, nemzetközikapcsolatokkal.