Több mint 1300-an vesztették életüket az idei mekkai zarándoklat alatt

Hírek2024. jún. 24.Hosszú Lilla

A pusztító hőség az idei haddzs alatt több mint 1300 halált követelt, az elhunytak többsége illegálisan vett részt a több mint 5 napos zarándokúton- írta a Guardian.

Az iszlám vallás egyik pillére a mekkai zarándoklat, amelyet minden hívő muszlimnak meg kell tennie legalább életében egyszer. A zarándoklat ideje az iszlám holdnaptár alapján idén pont a kánikula közepére esett, a csúcshőmérséklet meghaladta az 51 Celsius-fokot - jelentette a Nemzeti Meteorológiai Központ. 

A legtöbb halálról Egyiptom számolt be, az áldozatok száma 658, amelyek közül 630-an illegálisan tartózkodtak Szaúd-Arábiában. Indonézia eddig 183, Pakisztán pedig 58 halálesetet jegyzett fel. Az összesített áldozatok száma már a zarándoklat alatt meghaladta az 1000-et. További halálos áldozatokról számol be többek között Malajzia, India, Jordánia, Irán, Szenegál, Tunézia, Szudán és Irak autonóm Kurdisztán régiója is. Egy pakisztáni diplomata hozzátette: „Az időjárást és a létszámot figyelembe véve ez természetes.” - húzta alá a Guardian.

Az özönlő tömeg számottevő részének nem volt hivatalos engedélye, sokak pedig bármiféle napvédelem vagy szükségszerű pihenőhely nélkül kísérelték megtenni az utat. 

A hőségre tekintettel Szaúd-Arábia biztosított légkondicionáló berendezéssel ellátott helységeket az 1,8 millió regisztrált zarándok számára, de az illegális vagy nem regisztrált muszlimoknak nem biztosíthattak szállást.

Ennek ellenére is minden évben több tízezer muszlim hívő próbál meg illegálisan csatlakozni a mekkai úthoz. A nem regisztrált, Szaúd-Arábiában tartózkodó áldozatok beazonosítása és temetése azonban bonyolult és hosszadalmas feladat.

Két diplomata így nyilatkozott: megkezdődött a holttestek rendszerezése, tisztítása és temetése, amelyre Szaúd-Arábiának saját rendszere van, figyelembe véve a halálesetek gyakoriságát. - tette hozzá a Guardian.

Szaúd-Arábia vezetése még nem tette közzé az általuk feljegyzett halálesetek számát, de a klímaválság és a globális felmelegedés egyre nagyobb fenyegetést jelent a hívők számára.

A ’Geophysical Research Letters’ folyóirat 2019-es tanulmánya szerint a klímaválság miatt a zarándokok hőterhelése 2047 és 2052, valamint 2079 és 2086 között meghaladja majd az „extrém veszély küszöbét”.