Több mint egymilliárd forint kárösszeggel számolnak a biztosítók a viharok miatt

Hírek3 órájaMTI

Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken az MTI-vel.

A jellemzően vihar, felhőszakadás okozta károk elsősorban a nyugati és a középső országrészt, Győr-Moson-Sopron és Pest vármegyéket, valamint Sopront, Veszprémet, Kőszeget, Mosonmagyaróvárt, Budapestet sújtották. A közlemény szerint a 120 ezer forint feletti átlagkár nagyjából megfelel a viharszezonénak, ugyanakkor húsz-negyven százalékkal haladja meg a három-négy évvel korábbiakat.

Ez egyrészt jelzi az idei viharok intenzitását, másrészt betudható a megemelkedett építkezési, újjáépítési költségeknek. Kiemelték, hogy a legtöbb biztosító a gyorsabb és kényelmesebb ügyintézés érdekében online kárbejelentési,

esetleg kárrendezési lehetőséget is kialakított a honlapján, élő videós kárfelvételre is van már példa.

A Mabisz mindenkitől azt kérte, hogy a kárszemléig csak a legszükségesebb állagmegóvási munkálatokat végezzék el és lehetőleg készítsenek mindenről fényképeket. Egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy az embereknek érdemes évente legalább egyszer szerződéseiket a szerződéskötési évforduló közeledtével felülvizsgálni, hogy az ingatlanok esetleges korszerűsítése, ingóságaik gyarapodása után is megfelelő biztosítási fedezettel rendelkezzenek. A közlemény szerint a szeptember közepén történt viharok miatt jelzett kárösszegeket már biztosan tovább növeli egyebek mellett a mostani árvíz kárkifizetései, ezért a biztosítók kárráfordítása idén nagyon magasnak ígérkezik.