Több százan jelentkeztek az alapjövedelem társadalmi hatását vizsgáló kísérletre

Hírek2018. szept 13.Növekedés.hu

Két évvel ezelőtt Svájcban népszavazást rendeztek az általános alapjövedelem bevezetése ügyében. A szavazók akkor túlnyomó többséggel elutasították a havi 2,500 svájci frank összegű juttatás gondolatát, mert aggályosnak tartották a finanszírozási háttér megteremtését és féltek, hogy az veszélybe sodorja az ország szociális jóléti rendszerét (1 svájci frank =288,78 Ft). Egy svájci filmrendező, Rebecca Panian a népszavazás kudarcát követően azonban úgy gondolta, érdemes lenne egy mélyre ható, megalapozott vizsgálatot végezni az alapjövedelem alkalmazásának társadalmi következményeiről. Felhívására az észak-svájci Rheinau városkában már közel 600 ember vállalkozott arra, hogy részt vegyen egy, az általános alapjövedelem bevezetésével kapcsolatos kísérletben. Ez a létszám Rheinau lakosságának felét teszi ki megközelíti azt a szintet, amelyet a kutatók szükségesnek tartanak a projekt sikeréhez. A jelentkezési határidő szeptember 17.-én zárul, de csak azok vehetnek részt, akik június 5. előtt Rheinauba költöztek. A közreműködés további feltétele, hogy azok a résztvevők, akik 2,500 franknál többet keresnek, illetve ennél magasabb szociális támogatást kapnak, a kísérlet 12 hónapos időtartama alatt kapott pénzt vissza kell, hogy fizessék. A kísérlet során a felnőttek egy éven keresztül kapnák a havi 2,500 frank alapjövedelmet. A kísérlet teljes, 3-5 millió frankra becsült költségvetését  „crowdfunding” módszerrel, az érdeklődők adakozásából vagy intézmények támogatásából kívánják előteremteni. Ha Rebecca Paniannak sikerül összegyűjtenie a szükséges forrásokat, azt tervezi, hogy egy négy fős álló csapat segítségével filmre veszi a kísérleti folyamatot. A csapatot szociológus, közgazdász és média-nyelvész kutatókból állította fel.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.