Tőkebevonásra készül a Wizz Air versenytársa

Hírek2019. nov. 2.Növekedés.hu

A román Blue Air kötvénykibocsátást tervez és nyilvános részvénykibocsátást fontolgat.

A Blue Air légitársaság, amely a legnagyobb román légiközlekedési vállalat és a magyar Wizz Air mögött a második légiszolgáltató a román piacon, 50-60 millió eurós kötvénykibocsátásra készül, olvasható a romaina-insider.com hírportálon. A tranzakció tervezett időpontja a jövő év ősze. A cég tervei között szerepel, hogy részvényeit bevezeti a Bukaresti Értéktőzsdére, jelentette be a vállalat vezérigazgatója, Oana Petrescu. 

Erre a finanszírozási formára van szükségünk, hogy tovább növekedhessünk

mondta a vezérigazgató, aki ez év tavaszán került kinevezésre.

Egyenlőre korai lenne beszélni a vállalat piaci értékéről és nem döntöttük el azt sem, mely tőzsdét fogjuk megcélozni.

Oana Petrescu szerint a vállalatnak először el kell érnie egy 10-15 százalékos nyereséget, hogy érdemes legyen beszélni a tőzsdei bevezetésről . A szeptember 30-án zárult pénzügyi évben a Blue Air az IFRS szabályai szerint körülbelül 8 millió euró (mintegy 2 milliárd 629 millió forint) üzemi eredményt ért el a tavalyi év 19 millió eurós (mintegy 6 milliárd 244 millió forintnyi) veszteségével szemben. 

A Blue Air fapados légitársaságot 2004-ben alapították. Központjai Romániában, Cipruson, Olaszországban és az Egyesült Királyságban találhatóak. A vállalkozást az infrastrukturális ágazatban rendkívül aktív román üzletember, Nelu Iordache indította el, akit 2017 decemberében 1,2 milliárd lej (mintegy 83 milliárd forint) elsikkasztása miatt hat év három hónap börtönbüntetésre ítéltek. 

A vállalatot jelenleg Rada Christian és Marius Pulu Mihail román befektetők irányítják. Mindkettőjük 45 százalékos üzletrésszel rendelkezik.