Törvényjavaslat készült Romániában a marihuána jogszerű használatára

Hírek2019. júl. 9.Növekedés.hu

Egyelőre az egészségügyi használat legalizálása a cél.

Kezdeményezés indult Romániában annak a Victoria nevű nőnek az emlékére, aki rákos betegségben szenvedett és ez év elején halt meg. Leánya, Alexandra társaival együtt azért küzdött, hogy a gyógyíthatatlan betegek a jövőben hozzájuthassanak a tartós fájdalom csillapítására alkalmas marihuánához, más nevén cannabis-hoz. Mintegy 20 ezer támogató aláírást sikerült összegyűjteniük, olvasható a romania-insider.com hírportálon. 

Kedvezően viszonyult a felvetéshez a kormány több tagja is. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter közölte: a marihuána alkalmazását, számos európai országhoz hasonlóan, Romániában is megfontolás tárgyává teszik. 

A közelmúltban tárgyaltam az ügyről az egészségügyi miniszterrel. Megtudtam, hogy már létrejött egy bizottság, amely elemzi és értékeli az egészségügyi célú alkalmazás lehetőségét

- mondta 

A napokban be is nyújtották a marihuána egészségügyi célú felhasználásának jogszerűvé tételét javasló törvénytervezetet a román parlamentnek; a kezdeményezők között valamennyi párt képviselői, közel száz törvényhozó sorakozott fel. 

A javaslat szerint a krónikus betegségekkel küszködő román állampolgárok egy különleges eljárás igénybevételével kaphatnak a fájdalom csillapítására szolgáló marihuána receptet. 

Arra a kérdésre, hogy vajon a marihuána élvezeti célokra is jogszerűen felhasználható lehet-e, a pénzügyminiszter azt válaszolta:

erről a kérdésről még korai beszélni, egy ilyen lépést csak egy koordinált európai politika keretében lehet megtenni.