Tovább csökkent az euróövezet feldolgozóipari aktivitása 

Hírek2023. nov. 2.MTI

Gyorsult az euróövezet feldolgozóipari aktivitásának csökkenése októberben az S&P Global gazdaságkutató intézet HCOB beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.

Az S&P Global HCOB beszerzésimenedzser-indexének (BMI) csütörtökön ismertetett végleges értéke

az előzetesen közölt 43,0 pont helyett 43,1 pontra, 3 havi mélypontra csökkent októberben a szeptemberi 43,4 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Az S&P Global HCOB BMI-adatai alapján az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye immár a tizenhatodik egymást követő hónapban csökkent októberben, a zsugorodás mértéke pedig három hónapja a legnagyobb mértékű volt.

Az októberi érték arról tanúskodik, hogy

elsősorban a gyenge kereslet miatt továbbra is gyenge és sérülékeny az euróövezeti feldolgozóipar.

Az új megrendelések októberi visszaesése a valaha mért egyik legnagyobb zsugorodást jelentette. 

A feldolgozóipari foglalkoztatás az ötödik egymást követő hónapban, 2020 augusztusa óta a leggyorsabb ütemben esett. Az inputköltségek ismét csökkentek, emellett a beszerzési aktivitás és a készletek is zsugorodást mutattak. Eközben az üzleti bizalom 11 havi mélypontra süllyedt.

Az euróövezeti feldolgozóipari kibocsátási index szeptember után októberben is 43,1 ponton állt.

A feldolgozóipari aktivitás eltérő módon alakult az euróövezetben a vizsgált 8 országban: ahogy eddig is az év második felében, Németország feldolgozóipara teljesített a leggyengébben, annak ellenére, hogy a visszaesés ismét enyhülést mutatott.

A növekedést jelző 50 pont feletti szintet egyedül Görögországban érte el (50,8 pont), ugyanakkor a zsugorodási szakaszban maradt az övezet négy legnagyobb gazdaságában, Németországban (40,8 pont), Franciaországban (42,8 pont) Olaszországban (44,9 pont) és Spanyolországban (45,1 pont). Franciaországban csaknem 3,5 éves, 41 havi mélypontra süllyedt a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index októberben.