Tovább csökkent az osztrák ipar és építőipar termelése

Hírek2024. júl. 29.MTI

Júniusban az előzetes adatok alapján tovább csökkent az osztrák ipar és építőipar termelése az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria hétfőn publikált jelentése szerint. A ledolgozott munkaórák száma is csökkent, a foglalkoztatás azonban kissé emelkedett.

Júniusban az előzetes adatok szerint az osztrák ipar és az építőipar forgalma 7,8 százalékkal csökkent az előző év júniusához képest. A ledolgozott munkaórák száma ugyanebben az időszakban 1,8 százalékkal csökkent, míg a foglalkoztatási index 0,4 százalékkal emelkedett.

A júniusi előzetes becslés az iparban 8,8 százalékos, az építőiparban pedig 1,9 százalékos forgalomcsökkenést mutat éves bázison. Az iparban és az építőiparban egyaránt 1,8 százalékkal csökkent az előző évhez képest a ledolgozott munkaórák száma. A foglalkoztatási index az iparban enyhe, 0,2 százalékos csökkenést, az építőiparban viszont 2,5 százalékos növekedést mutat.

A közúti szállítás volumene 4,4 százalékkal 93,8 millió tonnára csökkent az idei második negyedévében. A megtett távolsággal felszorozva a szállítási teljesítmény 2,4 százalékkal 6,5 milliárd tonnakilométerre csökkent az előző év második negyedévéhez képest. Belföldön a szállítási teljesítmény 1,7 százalékkal csökkent 4,7 milliárd tonnakilométerre, külföldön pedig 3,9 százalékkal csökkent 1,8 milliárd tonnakilométerre. Az útnak indított fuvarok száma 4,0 százalékkal csökkent 6,9 millióra.

A feldolgozóipari ágazat forgalma 2023 tavasza óta folyamatosan csökken éves bázison, és az idei júniusi adatok alapján sem láthatók a tendencia végének a jelei. Az első becslés szerint az ipar és az építőipar forgalma ismét jelentősen elmaradt az egy évvel ezelőtti júniusi értéktől. A foglalkoztatás azonban továbbra is stabil, júniusban még enyhén növekedett is az előző év júniusához képest

- kommentálta a hétfőn publikált jelentést Tobias Thomas, a Statisztikai Hivatal főigazgatója