Tovább romlott a fogyasztói hangulat Németországban

Hírek2023. szept. 27.MTI

Az elmúlt több mint tíz év legerősebb megtakarítási szándéka mellett októberre vonatkozóan tovább romlott a fogyasztói hangulat Németországban a GfK gazdasági kutatóintézet legfrissebb, felmérése szerint.

A GfK németországi fogyasztói hangulatindexe októberre a mínusz 26,0 pontos várakozásokat meghaladó mértékben, mínusz 26,5-re csökkent a szeptemberi felülvizsgált mínusz 25,6-ról.

A mutató októberi értéke az idén április óta a legalacsonyabb lett a tartósan magas inflációnak tulajdoníthatóan, a fogyasztók megtakarítási szándékának mutatószáma viszont 2011 áprilisa óta a legmagasabb értéket érte el, 8,0 pontot a szeptemberi 0,5 pont után.

A jövedelmi várakozások mutatószáma viszont árnyalatnyit javult, mínusz 11,3 pontra mínusz 11,5 pontról, valamint a vásárlási hajlandóság alindexe is mínusz 16,4 pontra emelkedett mínusz 17,0 pontról.

A gazdasági környezet megítélésének mutatószáma enyhén emelkedett, mínusz 3,4 pontot ért el mínusz 6,2 pont után.

Rolf Bürkl, a GfK fogyasztói szakértője szerint a felmérés eredménye alapján arra lehet következtetni, hogy "a fogyasztói hangulat idei fellendülésének esélye valószínűleg nullára csökkent. A magánfogyasztás tehát idén nem fog pozitívan hozzájárulni az általános gazdasági fejlődéshez".