Tovább zöldülnek a lakóközösségek az OTP támogatásával

Hírek2021. dec. 15.Növekedés.hu

1100 négyzetméteres belvárosi kert telt meg újra élettel és a környezettudatosság jegyében elektromos gépkocsitöltőt is telepítettek az OTP Business Társasházi Pályázatán elnyert támogatás segítségével. A pályázat keretében 20 lakóközöség fejlesztési céljait támogatta vissza nem térítendő forrással a hitelintézet, összesen 15 millió forint értékben.

98 lakás tulajdonosai és lakói fogtak össze, hogy felújítsák a VII. kerületi Damjanich és Hernád utca sarkán álló, öt társasház által határolt kertet, ami az elmúlt években életveszélyessé vált.

A lakóközösség több ütemben újítja meg az 1100 négyzetméteres zöldterületet, legutóbb – az OTP Business Társasházi Pályázatának segítségével – a sétányokat burkolták újra.  

Egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy a parlagon álló és immár veszélyessé nyilvánított kertünket ismét birtokba vegyük. A pályázaton elnyert támogatás segítségével létrehozott új ösvényeken az itt lakók szabadabban járhatják be a kertet, de a kivitelezés során fontos szempont volt az is, hogy a zöldterület megőrizhesse természetes közegét és a talaj tovább lélegezhessen az új burkolat alatt is. Itt is szeretném megköszönni a társasházaink közös képviselőinek áldozatos munkáját. Bízunk benne, hogy jövőre tovább fejleszthetjük ezt a közösségi teret, ami bearanyozza az itt élők mindennapjait

– mondta Márton Adrienn, a társasházak egyik lakója, aki a pályázatot nyújtotta be.

A XI. kerületi Rétköz utcai társasház nyertes pályázatában a lakók kényelme mellett hangsúlyos szempontként szerepelt a környezettudatosság is.

A lakóközösségben egyre több tulajdonos cseréli gépjárművét részben vagy teljesen elektromos hajtású autóra, ezért vetődött fel, hogy a társasház teremgarázsában biztosítsák az elektromos gépjárművek töltésének lehetőségét az ottlakóknak.

A hitelintézet pályázatán elnyert támogatással telepített gyorstöltőt személyre szóló kártyával, előzetes regisztrációt követően tudják használni a lakók, és a tényleges fogyasztást a közös költségben térítik meg a társasháznak.

A lakóközösségünk igen aktív, folyamatosan keressük a fejlesztési lehetőségeket, szeretünk haladni a korral, ezért is merült fel az elektromos töltő kialakítása a mélygarázsban. Bízunk abban, hogy kezdeményezésünk a kényelmi és környezetvédelmi szempontok mellett jó példával is szolgálhat és arra ösztönözhet másokat is, hogy váltsanak elektromos meghajtásra. A kivitelezéskor ugyan adódtak nehézségek, de ezek nem tántorítottak el minket és távlati terveink között szerepel, hogy további töltőket is telepítsünk

– mondta el Gálné Kuhár Erzsébet, a társasház közös képviselője.

Az idei évben rekordszámú pályázat érkezett és a lakóközösségek életét megkönnyítő, megszépítő kezdeményezések közül egyre több célozta közvetlenül vagy áttételesen a lakókörnyezetek zöldítését, foglalta össze a tapasztalatokat Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank főosztályvezetője.

Bízunk abban, hogy a jövőben még több olyan fejlesztési célt tudunk támogatni a Társasházi Pályázat keretében, ami hozzájárul, hogy a lakóközösségek fenntarthatóbb és kellemesebb körülmények között élhessék hétköznapjaikat

– tette hozzá a főosztályvezető.

Az OTP Business 2022-ben is kiírja Társasházi Pályázatát, amelynek keretében ismét 20 lakóközösség juthat összesen 15 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz.