Továbbra is tíz százalék felett a brit infláció

Hírek2023. jan. 18.MTI - Kertész Róbert - London

Valamelyest lassult, de továbbra is 10 százalék felett, négy évtizedes rekordja közelében járt decemberben az éves brit infláció. Elemzői vélemények szerint mindazonáltal már megtörtént a fordulat a brit inflációs dinamikában.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak 2022 utolsó hónapjában átlagosan 10,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.Novemberben 10,7, októberben 11,1 százalék volt a tizenkét havi brit infláció.

A Bank of England éves inflációs célja 2 százalék.Az októberben mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött.

Az indikatív modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt a tavaly októberinél magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.

A statisztikai hivatal szerdai tájékoztatása szerint decemberben átlagosan 0,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak Nagy-Britanniában, mint novemberben.

Novemberben szintén 0,4 százalék, októberben 2 százalék volt a havi összevetésű infláció.

Az ONS friss adatai alapján az infláció valamelyes decemberi lassulásában a teljes kosár átlagán belül a közlekedési szektornak, ezen belül az üzemanyagárak markáns csökkenésének volt a legnagyobb szerepe.

A kimutatás szerint motorbenzin literje decemberben átlagosan 1,5530 fontba (707,50 forintba), a dízelüzemanyagé 1,7910 fontba (807 forintba) került Nagy-Britanniában. Ez azt jelenti, hogy a benzin literje 8,3 pennyvel (37,40 forinttal), a gázolajé 8,8 pennyvel (39,60 forinttal) lett olcsóbb egy hónap alatt.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szerda esti helyzetértékelése szerint a brit infláció két egymást követő hónapban mért lassulása után egyértelműnek tűnik, hogy fordulat történt az inflációs dinamikában.

A ház hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a nagy-britanniai infláció üteme még mindig jelentősen meghaladja a történelmi visszatekintésben számolt átlagokat.

A CEBR londoni elemzői kiemelik, hogy az 1981 októbere - a legutóbbi inflációs csúcs - óta eltelt több mint négy évtizedben mindössze ötször lépte át a tizenkét havi brit infláció a decemberben mért 10,5 százalékot.

Mindemellett a teljes kosáron belül az élelmiszerek és az alkoholmentes italok éves inflációja a múlt hónapban 16,8 százalékra emelkedett a novemberi 16,4 százalékról, ráadásul e termékkategória árnövekedése 2021 júliusa óta folyamatosan gyorsul.

A CEBR várakozása szerint ebben a környezetben a Bank of England egyelőre folytatja monetáris szigorító ciklusát, és március végéig 4,50 százalékra - 2008 óta a legmagasabb szintre - emeli alapkamatát, annak ellenére is, hogy a brit gazdaság az idén várhatóan recesszióban lesz.

A CEBR elemzőinek előrejelzése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 2023 egészében 1,6 százalékkal csökken éves összevetésben.

A brit jegybank 2021. december 16-án kezdte a mostani szigorítási ciklust az akkori 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről, és az eddigi kilenc kamatemelés után jelenlegi alapkamata 3,50 százalék.