Trump ma kijöhet a kórházból, készül a választási kampány folytatására

Hírek2020. okt. 4.MTI

A koronavírussal diagnosztizált Donald Trump amerikai elnök arra készül, hogy hamarosan elhagyhatja a kórházat, és folytatja a választási kampányát - ezt ő maga jelentette ki abban a négyperces videóüzenetben, amelyet helyi idő szerint szombaton este tett közzé a Twitteren.

Ismételten köszönetét kifejezve a Walter Reed katonai kórház orvosainak, ápolóinak és egész személyzetének, Donald Trump hangsúlyozta: sokkal jobban van, mint amikor pénteken bement a kórházba. Azt hangoztatta, hogy mindenképpen be akarja fejezni a kampányt, mert "még mindig naggyá kell tenni Amerikát". Hozzáfűzte: "le fogjuk győzni ezt a koronavírust".

Az elnök elmondta: kezdi jól érezni magát, az elkövetkező néhány napban derül ki, hogy milyen lépésekre van még szükség.

"Ez lesz az igazi teszt a felépüléshez" - jelentette ki. Köszönetet mondott az amerikaiaknak, akik - mint fogalmazott - "csaknem kétpárti egyetértésben" kívántak neki jobbulást. "Ígérem, ezt soha nem felejtem el" - mondta Trump.

Kifejtette: "nem volt választása", mint hogy vállalja a fertőzés kockázatát, nem tehette meg, hogy a Fehér Házban marad, ki sem mozdul onnan, nem találkozik, nem beszélget emberekkel. "Én ezt nem tudom megtenni" - fogalmazott.

"Ez Amerika, ez a legnagyszerűbb ország a világon, ez a legnagyobb hatalmú ország a világon, én nem zárkózhatom be az emeleten egy szobába, hogy totálisan biztonságban legyek. (...) Vezetőként szembe kell nézni a problémákkal. Nem volt olyan nagyszerű vezető, aki nem így tett volna"

- hangsúlyozta.

Az elnök videóüzenete előtt a Fehér Ház orvosa, Sean Conley és a kezelőorvosok csapata a kórház előtt tartott újabb sajtótájékoztatón megerősítette, hogy Donald Trump jól van, de még nincs túl a veszélyen. Conley doktor úgy fogalmazott: "rendkívül örül", hogy az elnök állapota mennyit javult.

Elmondta, hogy Trump láztalan, és javulnak a Covid-19 egyéb, az elnöknél enyhe formában mutatkozó tünetei is: az köhögés, az orreldugulás és a fáradtság.

Újságírói kérdésre válaszolva Sean Conley leszögezte: Trumpnak nem volt szüksége oxigénre sem pénteken, sem szombaton.

A Walter Reed kórház előtt - amely Bethesdában, Washington marylandi elővárosában van - szombat délutántól jelentős tömeg verődött össze, amerikai zászlókat lobogtatva és Trumpot támogató plakátokat emelve a magasba.