Trump utasította a General Motors vezetését: gyártsanak lélegeztető készülékeket

Hírek2020. márc. 28.Növekedés.hu

Több nagy autógyár is keresi a bekapcsolódási lehetőségeket.

A megerősített koronavírus-esetek száma az Egyesült Államokban meghaladta a 104 000 főt, ami a legmagasabb a világon, olvasható a reuters.com hírportálon. A legtöbb megbetegedést New York államban regisztrálták.elnök kezdetben arra várt, hogy a vállalatok felszólítás nélkül is ráállnak az életmentő berendezések összeszerelésére.

Donald Trump  utasította az ország legnagyobb autógyártóját, a General Motors-t (GM) a lélegeztető készülékek gyártására. Bejelentette: a következő 100 napban az Egyesült Államok 100 000 darab új lélegeztetőt gyárt vagy szerez be. Kijelentette: ha túlságosan sok berendezés készülne, a felesleg exportálható lesz az Egyesült Királyságba, Németországba, Spanyolországba és Olaszországba, ahol azokra szintén nagy szükség van.  

A GM bejelentette, hogy a következő hetekben elindítja a termelést. Közölte: már több, mint egy hete „éjjel-nappal dolgozik” a légzőkészülékeket gyártó Ventec Life Systems vállalat szakértőivel és saját beszállítóival azon, hogy „eleget tehessen ennek a sürgető igénynek”.

Indiana államban működő alkatrészüzemében a jövő hónaptól kezdve 1 000 fő dolgozik a lélegeztető készülékek összeállításán és havi több, mint 10 000 darabot készítenek el. Beszállítói felé azt jelezte: a termelési cél 200 000 darab készülék.

A másik nagy amerikai autógyártó, a Ford is jelezte, hogy dolgozik hasonló projekten.

A Toyota Motor Corp bejelentette:

hamarosan legalább két olyan vállalattal kezd együttműködést, amelyek ventillátorokat és lélegeztető készülékeket gyártanak és segítséget nyújt kapacitásaik növeléséhez.

New York polgármestere, Bill be Blasio twitter-bejegyzésben közölte, hogy a Tesla több száz lélegeztető készülék adományozására tett ígéretet az állam kórházai részére. Elon Musk szerint a Tesla segít a már működő készülékek szükség szerinti átszállításában és beszerelésében is.

A Fiat Chrysler és a Ferrari már a korábbiakban közölte, hogy keresi a lélegeztető készülék-gyártás lehetőségeit Olaszországban.