Tudja, hogy Európában hol van a legtöbb kocsma és étterem?

Hírek2018. jún. 17.Növekedés.hu

A cseh étterem-és hotel tulajdonosok a szakképzett dolgozók komoly hiányával küzdenek, idézi a Cseh Rádió honlapja a  Hospodářské noviny napilap cikkét. A feszes munkaerő-piacon a növekvő számú új étteremnek egyre nehezebb az alkalmazottak felvétele és megtartása. Néhány vállalkozást már be is kellett zárni. Jelenleg mintegy 200 ezer ember keres munkát a Cseh Köztársaságban. A Cseh Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint közülük körülbelül 15 ezer el tudna helyezkedni a vendéglátóiparban. Számos üres munkahely azonban évek óta betöltetlen, mondta a lap munkatársának Václáv Stárek, a Szövetség elnöke. Hozzátette: az egyetlen megoldás a külföldi dolgozók alkalmazása. 

“A világon mindenütt bevett megoldás a külföldiek alkalmazása. Szomorú, hogy például egy ukrán jelentkező nehezebben kap munkavállalási engedélyt a Cseh Köztársaságban, mint Lengyelországban vagy Ausztriában” mondta Václáv Stárek.
A cseh vendéglátás munkaerő-hiányának egyik oka a kocsmák és éttermek lakosságszámhoz mért szokatlanul magas aránya. A Cseh Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint ez az arány, éttermenként 265 fő, a legmagasabb az Európai Unióban. Németországban 501, Nagy Britanniában 780 fő jut egy étteremre. Az elmúlt években különösen megnőtt az újonnan indult, illetve a felhagyott vállalkozások közötti különbség. A növekvő számú új kocsma és étterem ellenére a szakképzett vendéglátó-ipari dolgozók száma változatlan maradt, és az újonnan felvett alkalmazottak csak 15 százalékának van meg a szükséges képzettsége. „A legnagyobb probléma, hogy szakács vagy pincér tanulónak szinte senki sem jelentkezik” mondta a Hospodářské noviny munkatársának a Cseh Köztársaság Turisztikai Fórumának vezetője, Viliam Sivek. A legsúlyosabb hiány az Ausztriával és Németországgal határos térségekben alakult ki, ahol a szakképzettek a jobb fizetés érdekében külföldre járnak dolgozni.