Túlélésén dolgozik a Nissan

Hírek2020. ápr. 14.Növekedés.hu

A Nissan Motor Co Ltd 4,6 milliárd dolláros, szabadon felhasználható hitelkeretet kért fő bankjaitól a koronavírus-járvány hatásainak kezelésére, olvasható a yahoo.com hírportálon. Vezetése egy rendkívül fontos fordulat előkészítésén dolgozik.

A vírus a jelenlegi időszakban megtizedeli az autók iránti keresletet és megszakítja az ágazatban kialakított beszállítói láncokat. A Nissan ennek során különösen sebezhetővé vált, hiszen máig sem heverte ki, hogy profitja több évtizedes agresszív növekedés után jelentős mértékben csökkent. Nem segített az a zűrzavaros helyzet sem, amely a vezetésben Carlos Ghosn kiszorítása után eluralkodott.

A Nissan meg nem erősített források szerint 500 milliárd jen (több, mint 1 500 milliárd forint) hitelt szeretne, mivel a koronavírus jelentősen befolyásolja majd eladásait.

A Nissan szóvivője azt mondta:

a vállalat jelenlegi működéséhez rendelkezik elegendő pénzzel, de fel kíván készülni egy esetleges válság különböző forgatókönyveire.

Makoto Uchida, a vállalat új vezérigazgatója azt a feladatot kapta, hogy a következő hónapban állítson össze egy agresszív kilábalási tervet. Elődje 10 százalékos létszámcsökkentésre irányuló programját az igazgatóság a vállalat továbbéléséhez alkalmatlannak találta. A pénzügyi feszültségek azóta is növekednek.

Februárban a Nissan, egy évtizede először, negyedéves veszteségről számolt be. A márciusban zárult pénzügyi év egészét illetően arra lehet számítani, hogy

az üzemi eredmény várhatóan 85 százalékkal csökken és csak 49 milliárd jen körül alakul. A pénzügyi világválság ideje, 2009 óta ez lesz a vállalat legrosszabb eredménye.

A Nikkei üzleti napilap azt jelentette, hogy a Nissan a hitelforrást a Mizuho Financial-tól és két másik nagy kereskedelmi bankcsoporttól, valamint a Japán Fejlesztési Banktól (DJB) várja.

Nem a Nissan azonban az egyetlen autógyártó, amely a koronavírus-járvány hatásainak áthidalására hitelforrásokat keres. Hasonlóan járnak el az erős pénzügyi helyzetben lévő társak is: a Reuters információi szerint a Toyota Motor Corp az múlt hónapban 1 trillió jen hitelkeret megnyitása ügyében tárgyalt helyi bankokkal.