Turistákra leselkedő csalókra figyelmeztet az Erste

Hírek2024. júl. 17.Növekedés.hu

A kedvelt üdülőhelyeket nem csak a turisták, hanem a bankkártyákra, banki adatokra vadászó bűnözők is előszeretettel látogatják. Az Erste nyári kampánya a biztonságos fizetést, bankkártya- és mobilhasználatot helyezi a középpontba.

A bank nyáron sem hagyja, hogy a csalók beárnyékolják ügyfelei pihenését: a lehetséges visszaélések mellett arra is felhívja a figyelmet, hogyan tarthatjuk biztonságban a pénzünket.

A nyári hőségben, különösen, amikor a jól megérdemelt szabadságunkat töltjük, könnyen lankad a figyelem, talán kevésbé vagyunk óvatosak, mint a hétköznapokban. Tisztában vannak ezzel a csalók is.

A forgalmas üdülőhelyeken, turistaközpontokban a zsebtolvajok mellett ma már olyan bűnözők is tevékenykednek, akik a banki adatokat igyekeznek megszerezni.

Hogy a nyaralásunkat semmi ne rontsa el, érdemes ilyenkor extra figyelmet fordítani a telefonunkra, a bankkártyánkra és a PIN-kódunkra.

„A banki adataink kiszivárgása, a bankkártyánk elvesztése, az, amikor illetéktelenek férnek hozzá a bankszámlánkhoz nem csak hatalmas anyagi kárt jelent, de érzelmileg is igen megterhelő, ami könnyen tönkretehet egy nyári vakációt.

A nyári főszezonban, a turisták által sűrűn látogatott helyeken gyakoribbak lehetnek az ilyen visszaélések, az Erste ezért most honlapján és közösségi oldalain hívja fel a figyelmet ezekre a bűncselekményekre. Azt is összeszedtük, mit tehetnek az ügyfelek, hogy pénzük továbbra is biztonságban legyen” – mondta el Kósa Anna, az Erste compliance vezetője.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a bankkártyákkal elkövetett csalások nagy részében a bűnözők adathalászattal vagy pszichológiai manipuláció révén férnek hozzá az áldozatok kártyaadataihoz.

A Magyarországon kibocsátott bankkártyákkal az idei első negyedévben közel 57 ezer alkalommal követtek el sikeresen valamilyen visszaélést, ez 15 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A visszaélésekkel okozott kár ennél jóval nagyobb mértékben, 65 százalékkal emelkedett egy év alatt, az összérték meghaladta a 2,7 milliárd forintot.  A bankok folyamatosan fejlesztik kiberbiztonsági rendszereiket, a megakadályozott visszaélések száma és aránya évről évre emelkedik.

A csalók azonban ma már mindenkit elérnek, és a pénzintézetek olyankor különösen nehéz dolga van, amikor az ügyfelek maguk adják ki az adataikat a bűnözőknek.

Az Erste egyik ügyfele Olaszországba érkezése után rögtön egy turista bérletet vásárolt magának. Kártyával fizetett, és a PIN-kódját is meg kellett adnia. Később, a banktól kapott SMS-ekből értesült arról, hogy valaki más is használta a kártyáját – csak ekkor vette észre, hogy ellopták a pénztárcáját, amiben a bankkártya is volt.

Mivel a PIN-kódot nem tárolta a kártyája mellett, a tolvaj valószínűleg a bérletvásárláskor figyelte ki azt.

Majdnem így járt egy másik ügyfél is, csakhogy ő jobban résen volt. Időben észrevette, hogy ellopták a bankkártyáját, és még azelőtt letiltotta, hogy a csalók vásárolhattak volna vele.

Előbb a George Appban ideiglenesen blokkolta a fizetési eszközt, majd a TeleBankot is felhívta, szintén a George Appból. A bank munkatársai előbb véglegesen letiltották a kártyát, majd segítettek újat igényelni.

Ezzel azonnal vásárolhatott is, hiszen George-ban rendelkezésre állnak a kártya adatai, így a mobiltelefonhoz hozzárendelve már lehet is használni. Mivel az ügyfél felkészült volt, hitt magában és abban, hogy kezelni tudja a helyzetet, végül ő került ki győztesen ebből az ijesztő szituációból.

Az Erste tanácsai – Így védheted meg a pénzed! 

  • A kártyádat tartsd jól védett helyen, a PIN-kódot pedig ne tartsd a közelében! Ha elfelejtenéd, használd a George Appot, aminek segítségével bármikor megnézheted.
  • Ha kártyával fizetsz, a PIN-kódot úgy üsd be, hogy ne lássa más, csak te! Ennél is biztonságosabb, ha a kártyád telefonba költöztetett verzióját (ApplePay, GoogleWallet) használod George segítségével, így a PIN-kódodat sem kell megadnod.
  • Gondoskodj róla, hogy a telefonodat jelszóval vagy PIN-kóddal lehessen feloldani! Ennél is jobb megoldás, ha arcfelismeréssel, vagy ujjlenyomat-azonosítással engedélyezed az eszköz feloldását: erre a George Appban is van lehetőség, így banki adataidat is biztonságban tudhatod.
  • Ha megtörtént a baj, és ellopták a kártyád, hívd fel a TeleBankot, akár a George Appból, és kérd a kártyád tiltását! Instant kártyát is igényelhetsz, amit azonnal használhatsz fizetésre.