Úgy tűnik, vége a Tesco globális terjeszkedésének

Hírek2019. dec. 24.Növekedés.hu

A kereskedelmi cég eladhatja ázsiai érdekeltségeit

Az Egyesült Királyság legnagyobb kiskereskedelmi vállalata, a Tesco az ázsiai piacokról való kivonulást fontolgatja - olvasható a bbc.com hírportálon. Eladná thaiföldi és malajziai leányait. Az elemzők úgy vélik, hogy a Lotus márkanév alatt működő 2 000 áruház értéke meghaladhatja a 7 milliárd fontot (mintegy 2 760 milliárd forintot). 

A Tesconak az ázsiai térségen kívül már csak Írországban és Közép-Európában, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában vannak külföldi egységei. 

A vállalat közölte: befektetői érdeklődést követően felülvizsgálja viszonylag kisméretű thai és maláj vállalkozásának helyzetét, de egyenlőre semmiféle döntés nem született. A Tesco Lotus körülbelül 60 000 embert alkalmaz ebben a térségben. 

Az ázsiai tevékenység, amely összességében 4,9 milliárd font bevételt eredményezett, „kiváló üzlet” és valószínűleg remek áron adható el

mondta Clive Black, a Shore Capital elemzője. Értéke a 6,5-7,2 milliárd fontos tartományba eshet. 

Laura Lambie, az Investec Wealth and Investment befektetési igazgatója szerint Thaiföld fontos piac a Tesco számára. Míg a vállalat az olyan „érettebb” piacokról, mint az Egyesült Államok, Japán és Törökország már korábban visszavonult, a közelmúltban azt jelentette be, hogy további 750 áruházat nyit Thaiföldön. 

A bejelentés újabb jele annak, hogy a Tesco visszavonulhat egykori nagyratörő, világméretű terjeszkedést célul kitűző szándékaitól. 

Ha az ázsiai üzlet megvalósul, a vállalatnak csupán az Egyesült Királyságban, Írországban és Közép-Európában, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában maradnak áruházai. 

A Tesco egy öt éve egy könyvelési botrányra, részben pedig a vetélytárs szupermarketláncok és online platformok versenyére adott válaszként egy átalakítási programot indított el. Ennek keretében világszerte számos vállalkozást számolt fel: kivonult az Egyesült Államokból, Japánból és Kínából, eladta dél-koreai és török egységét, amely a legnagyobb szupermarketlánc volt az országban.

Számos vagyontárgyától szabadult meg az Egyesült Királyságban is annak érdekében, hogy figyelmét alapvető élelmiszerkereskedelmi ágazatára összpontosíthassa. Túladott azon a Giraffe étteremláncon, amelyet alig három éve vásárolt meg. 

Ez év októberében Dave Lewis vezérigazgató, aki 2014-ben, a könyvelési botrány kirobbanását követően került a vállalat élére, a befektetők meglepetésére bejelentette, hogy 2020 nyarán távozik.