Új digitális stratégia hoz jelentős versenyelőnyt az MKB Banknál

Hírek2018. jún. 26.Növekedés.hu

Az MKB Bank életében az egyik legnagyobb kihívást a digitalizáció követelményeinek való megfelelés jelenti. A pénzintézet napokon belül új digitális stratégiát alkalmaz, amelynek része egy korszerűbb informatikai rendszer bevezetése is – nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Hetényi Márk vezérigazgató-helyettes. Közölte: a hazai bankrendszerben az egyedi megoldásokkal úttörőnek számítanak majd, de az induláshoz bankszünnapokat kell tartani. Az MKB Bank új informatikai rendszer használatára áll át, amely a pénzintézet több napig tartó informatikai leállásával valósítható meg.

A leállás ideje: 2018. június 29. (péntek) 17:45 órától július 5. (csütörtök) reggel 8 óra.

Nem elérhető: az MKB pénzügyi és befektetési szolgáltatásai - a bankkártya-szolgáltatás kivételével - sem személyesen, sem elektronikus csatornákon, sem az ügyfélszolgálaton keresztül.Hetényi Márk Elérhető: a bank által kibocsátott bankkártyák vásárlásra és ATM-ből történő készpénzfelvétel, a korábban letöltött és telepített MKB Pay szolgáltatás pedig vásárlásra, a leállás időtartama alatt is használhatók a bankszámla, illetve a hitelkártya számla fedezetének összegéig. A bankkártya pedig ez idő alatt is letiltható. A digitális átállás hosszú távon számos előnnyel jár majd mind a bank, mind az ügyfelei, partnerei, így a vállalatok és a fintech cégek számára is. Mint a Növekedés.hu is beszámolt róla, ilyen például, hogy 15 perc alatt megnyitják az új bankszámlákat, 30 perc alatt elbírálják és folyósítják a fedezetlen hiteligényléseket, 9 nap alatt pedig a jelzáloghiteleket, a hitelbírálati folyamat egyes lépései pedig digitálisan követhetővé válnak.  Hetényi Márk, az MKB vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón közölte, minden ügyfelet írásban, személyre szólóan értesítettek az átállásról. A részletes tájékoztató az MKB Bank honlapján a Megújulás menüpontban olvasható. A vezérigazgató helyettes lapunknak azt mondta, elengedhetetlen, hogy egy korszerű pénzintézet minden tekintetben megfeleljen a mai kor kihívásainak, így a digitalizációnak is. Éppen ezért már nem lehetett a rendszer komplexitása ellenére sem tovább halogatni ezt az átállást, melynek sikerén több évig dolgozott hatszáz munkatárs.  Így ezentúl jelentős versenyelőnybe kerülhet a bank, hiszen a már említett megoldásokra itthon nemigen van példa. Arra a kérdésünkre, hogy mennyibe kerül az átállás, a szakember azt mondta, hogy belátható időn belüli megtérülésre számítanak. Koczka Dániel ügyvezető igazgató arról beszélt, hogy a projektet 2 és fél évvel ezelőtt kezdték, az új rendszert több ezer teszttel vizsgálták. Június 29-én (pénteken), az átállás előtti napon 15 óráig lesznek nyitva a bankfiókok. Július 2-4-ig bankszünnapot tartanak, amelyre megkapták az engedélyt. Az IT-rendszerek ebben az időszakban nem üzemelnek majd, az átállás időszaka alatt beadott megbízások július 5-én teljesülnek – ismertette a részleteket Kovács Larissza igazgató.
A bankkártyák egyenlegét, a hitelkártyák fedezetét célszerű az átállás előtt feltölteni, akiknek esetleg nincs bankkártyájuk, a szükséges készpénzt jó előre felvenni, a vállalati ügyfeleknek pedig a csoportos munkabér- és egyéb utalásokat az átállás előtti napokra előrehozni. Az átállás mintegy 175 ezer lakossági és körülbelül 40 ezer vállalati ügyfelet érint.
A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a bank kiemelten foglalkozik az induló fintech cégekkel a különböző inkubátor programokon keresztül, napjainkban 14 fintech cég vesz részt az MKB valamilyen inkubátor programjában. Tavaly 6 magyarországi startup céggel foglalkoztak, idén már az egész közép-kelet-európai régióból 8 újabb fintech vállalkozással kezdték meg az együttműködést. Az MKB együttműködő partnereknek, és nem versenytársaknak tekinti a fintech cégeket. BGA