Digitális fejlesztés és átállás az MKB-nál

Tech2018. jún. 3.Növekedés.hu

Több éves fejlesztés után digitális átállás lesz az MKB Banknál. A lakossági ügyfeleknek a várható előnyök egyebek között a következők lesznek: 15 perc alatt megnyitják az új bankszámlákat, 30 perc alatt elbírálják és folyósítják a fedezetlen hiteligényléseket, 9 nap alatt pedig a jelzáloghiteleket, a hitelbírálati folyamat egyes lépései pedig digitálisan követhetővé válnak. Informatikai rendszerátállítást végeznek a MKB Banknál, ezért 

június 30-a és július 4-e között elérhetetlen lesz a bank, az átállás időszakában csak a bankkártyát lehet majd használni.
A MKB honlapján közzétett információk szerint a lakossági ügyfelek számára az átállástól várható előnyök között szerepelnek az alábbiak:
  • 15 perc alatt megnyitják az új bankszámlákat,
  • 30 perc alatt elbírálják és folyósítják a fedezetlen hiteligényléseket, 9 nap alatt pedig a jelzáloghiteleket,
  • a hitelbírálati folyamat egyes lépései pedig digitálisan követhetővé válnak. 
A vállalati ügyfelek részére a garanciák kibocsátása egyszeri, keret jellegű szerződéskötés után rövidített folyamatban, az ügyfél általi egyoldalú megbízással kezdeményezhető lesz a közép- és nagyvállalati ügyfélkörben.
A hitelezési folyamatok hatékonyabbá válnak, a kisvállalati ügyfelek részére akár 24 óra alatt előminősítést készítenek.
A teljes informatikai alaprendszert lecserélik, beleértve a hardvereket is, a távirati iroda összefoglalója szerint. Amellett, hogy a fejlesztéssel gyorsabban, jobban ki tudják szolgálni az ügyfeleket, az MKB elsőként indul el a fintech cégek irányába - tette hozzá. Az átállásban minden érdekelt féllel - köztük a Magyar Nemzeti Bankkal - együttműködnek. Minden ügyfél írásban, személyre szóló tájékoztatást kapott, a bank honlapján a Megújulás menüpontban részletes tájékoztatót tettek közzé, és az ügyfélszolgálatot is megerősítették. Koczka Dániel ügyvezető igazgató elmondta,
a projektet 2,5 évvel ezelőtt kezdték, a rendszer terhelhetőségét több mint 14 ezer teszttel vizsgálták.
A program átvilágítással indult, azt követően választották ki a folyamatokat legjobban támogató informatikai rendszert, beszállítót és az integrációt elvégző csapatot. Az átalakítás során arra törekedtek, hogy az ügyfelek által megszokott felületeket a legkevésbé módosítsák - ismertette.
Június 29-én (pénteken), az átállás előtti napon 15 óráig lesznek nyitva a bankfiókok, azt követően július 5-én nyitnak újra. Július 2-4-ig bankszünnapot kértek.
Az IT rendszerek ebben az időszakban nem üzemelnek majd.
Az átállási időszakban kizárólag bankkártyát lehet majd használni a június 29-i záróegyenleg terhére, az átállás alatt beadott megbízások július 5-én teljesülnek majd. 
A bankkártya egyenleget célszerű az átállás előtt feltölteni, akiknek nincs bankkártyájuk, a szükséges készpénzt felvenni, a vállalati ügyfeleknek pedig a csoportos munkabér- és egyéb utalásokat az átállás előttre időzíteni. Az átállás során közel 4 millió adatot vezetnek át az új rendszerbe, 11 rendszert fognak archiválni.