Új erőre kapott a drágulás a lakáspiacon

Hírek2018. júl. 8.Növekedés.hu

Országszerte átlagosan több mint 11 százalékkal drágultak a használt lakások az első negyedévben, hasonló ütemű áremelkedésre legutóbb 2016 végén volt példa. Az eladó ingatlanok kínálati ára is lendületesen emelkedik, a drágulásban pedig nagy szerepet kapnak a vidéki nagyvárosok. A kereslet leginkább a kisebb alapterületű garzonlakásokra koncentrálódik. Újabb jelentős áremelkedést mutatnak a legfrissebb hivatalos statisztikák, a KSH előzetes adatai szerint a használt lakások országos átlagára több mint 11 százalékkal nőtt éves összevetésben. Hasonló ütemű áremelkedésre legutóbb 2016 utolsó negyedében volt példa. A kínálati piacon is mennek fel az árak és

a drágulásban nagy szerepe van a vidéki nagyvárosokban élénkülő lakáspiacnak
- derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely közel 20 ezer magánszemély által feladott hirdetés alapján vizsgálta a maximum 40 négyzetméteres garzonok és a 40-120 négyzetméteres lakások és családi házak árának alakulását. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az első negyedévre vonatkozó előzetes KSH-adatok még csak országos összesített átlagos mutatnak, a részletes statisztika majd később jelenik majd meg, de az ingatlan.com legfrissebb június végi adatai szerint a megyeszékhelyek kínálati piacán továbbra is erőteljes drágulás látható.

Jelentős drágulás a nagyvárosokban

Az ingatlan.com elemzése szerint Székesfehérváron a 40 négyzetméternél kisebb garzonlakások négyzetméterára 38 százalékkal közel 420 ezer forintra emelkedett, a 40-120 négyzetméteres lakások és családi házaknál is jelentős, több mint 20 százalékos emelkedéssel 350 ezer forint körüli szintre nőtt az átlagár. Szintén komoly emelkedés látható a debreceni lakáspiacon: a garzonok átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 22 százalékkal 414 ezer forintra nőtt, a nagyobb lakóingatlanok négyzetméterenként 343 ezer forintot kértek az eladók, ami az egy évvel korábbi szintnél 20 százalékkal magasabb összeget jelent. Szegeden is masszív drágulás következett be az elmúlt egy évben: a garzonlakásoknál 36 százalékkal közel 400 ezer forintra emelkedett a négyzetméterár, a 40-120 négyzetméteres lakóingatlanoknál pedig 16 százalékkal 289 ezer forintra nőtt. Budapesten a garzonlakások 25 százalékkal drágultak, az átlagos kínálati négyzetméterár a fővárosban több mint 670 ezer forintra emelkedett, a nagyobb alapterületű lakóingatlanok négyzetméterára pedig a tavaly június végi árszint ötödével nőtt 558 ezer forintra. Balogh László közölte, hogy a legtöbb megyeszékhelyen két számjegyű volt az áremelkedés, amiből az látszik, hogy továbbra is nagyon élénknek mondható a nagyvárosok lakáspiaca.

A kisebb lakásokra koncentrálódik a kereslet

Az ingatlan.com szakértője szerint országszerte továbbra is erős kereslet várható a vidéki nagyvárosokban, ezen belül főként a kis alapterületű, például garzonlakások iránt. A gazdaságilag erősebb térségekben, valamint az egyetemvárosokban tapasztalható drágulás miatt ugyanis a saját célra vásárlók közül is egyre többen keresik a garzonokat. A kisebb alapterületű ingatlanok ráadásul a pályakezdő és az felsőoktatásba jelentkező fiataloknak is könnyen kiadhatók, ezáltal jó befektetési lehetőséget jelentenek a vásárlók számára.