Új gazdaság fejlettség indexet dolgozott ki az Oeconomus

Hírek2024. feb. 7.MTI

Komplex gazdasági fejlettség indexet dolgozott ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány, az Oeco-Index eredményei szerint Magyarország az Európai Unión belül a 18. helyet, világviszonylatban 164 ország közül a 34. helyet foglalja el - tájékoztatott a gazdaságkutató.

Ismertetik: az index megalkotásához összesen 25 részmutatót használtak fel. Ezek azok a gazdasági, társadalmi és a politikai mutatók, amelyeket kellő gyakorisággal publikáltak, és az országok széles köre esetében elérhetőek a különböző nemzetközi adatbázisokban.

A komplex mutató segítségével lehetőség nyílik az egyes országok és régiók összehasonlítására, illetve az időbeli változás figyelemmel kísérésére.

Az elsődleges cél minden esetben a fejlettség szintjének és alakulásának egzaktabb megértése. Az országok fejlettségének vizsgálatakor nem egyetlen mutató kedvező vagy kedvezőtlen alakulása alapján vonnak le következtetéseket, hanem több mutató együttes változását nyomon követve - írta az Oeconomus.

Az index szerint Magyarország olyan országokat előz meg, mint Portugália, Olaszország és Románia.

Törcsi Péter, az Oeconomus kuratóriumának elnöke a közleményben úgy fogalmazott: az országok gazdasági teljesítményét értékelő mutatók gyakran politikailag motiváltak, így fordulhatott elő például, hogy a sajtó egy része szerint Románia már leelőzte Magyarországot.

Ezért bő egy évvel ezelőtt egy olyan objektív index megalkotását tűzték ki célul, amely a mindennapi tapasztalatokhoz közelebb álló képet alkot - érvelt az Oeco-Index kidolgozása mellett.