Sok kedvezmény forog kockán: attól függ, melyik banknál veszi fel a Babaváró hitelt

Ingatlan2024. feb. 7.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Néhány banknál csökkentek a Babaváró mellé járó jóváírások, más kedvezmények viszont nőttek.

A Babaváró hitelt a bankok folyósítják, viszont ezeknek a feltételei minden lényeges pontban egyezőek: a kamatot az állam állja, a futamidő 5-20 év, a maximális hitelösszeg 11 millió, a törlesztő legfeljebb havi 51 ezer forint. A bankok ezért jóváírásokkal igyekeznek magukhoz csábítani az ügyfeleket.

A money.hu gyűjtéséből kiderül, hogy tavaly decemberhez képest több bank is csökkentette a Babaváró mellé járó jóváírását, és inkább a bankszámlanyitásért adott kedvezményeket növelték.

A szabad felhasználású Babaváró hitel mellé

  • a CIB Bank 180 ezer,
  • az Erste Bank 150 ezer,
  • a Gránit Bank 180 ezer,
  • a K&H Bank 160 ezer,
  • a MagNet Bank 150 ezer,
  • az MBH Bank 150 ezer,
  • az OTP Bank 0 forint,
  • a Raiffeisen Bank 140 ezer,
  • az UniCredit Bank 150 ezer forint

jóváírást fizet akció keretében, amennyiben az igénylő házaspár megfelel a Babaváró hitel igénylésének feltételeinek, és a hitel folyósítása a meghatározott időpontig megtörténik.

A CIB és a Gránit 200 ezerről 180 ezer forintra csökkentette a babavárós jóváírását, ugyanakkor ha a házaspár bankszámlát nyit a banknál, akkor mindkét banknál további 40-40, azaz 80 ezer forint jóváírást lehet szerezni.

Az Erste 150 ezer forintos jóváírása mellé 30-30 ezres számlanyitási bónuszt vezetett be.

A Raiffeisen 140 ezer forintot fizet a Babaváró mellé, ami akár 50-50 ezer forinttal növelhető, ha a házaspár mindkét tagja prémium számlát nyit. A MagNet a korábbi 120 ezres jóváírását 150 ezer forintra növelte.

A K&H akkor ad 160.000 forintos jóváírást, ha a folyósított hitelösszeg eléri a 11 millió forintot, és emellé 40-40 ezres bónusz járhat számlanyitásért.

Az MBH, az OTP és az UniCredit nem változtatott a jóváírások mértékén. A felsorolt bankok közül az OTP az egyetlen, amely nem ad plusz pénzt a Babaváró mellé.A Babaváró hitelnél 2024. január 1-je óta új szabály, hogy a feleségnek 30 év alattinak kell lennie.

Ez alól kivételt jelent, ha a feleség várandós (a magzat elérte a 12 hetes kort) és ezt igazolja is, ebben az esetben akár 40 évesen (41. életévét nem betöltve) is igényelheti.

Ez a kivétel jövőre megszűnik: 2025. január 1-től a feleségnek minden esetben 30 évnél fiatalabbnak kell lennie.

A férj életkorára nincs megkötés, bár a bank hivatkozhat arra, hogy túl idős.

A Babaváró hitel akkor marad kamatmentes, ha 5 éven belül legalább egy gyermeke születik a házaspárnak. A második gyermeknél a fennálló tartozás 30 százalékát átvállalja az állam, a harmadiknál pedig a teljes fennálló tőketartozást elengedik.