Új korlátozást vezet be Németország, az ötödik hullámtól tartanak

Hírek2021. dec. 21.MTI, Növekedés.hu

Újabb járványügyi korlátozásokat vezetnek be Németországban az új típusú koronavírus omikron nevű változata miatt.

A legfőbb új szabály, hogy családi eseményeken és egyéb magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, de kizárólag akkor, ha beoltatták magukat vagy átestek a fertőzésen.

Az oltatlanokra továbbra is az a szabály vonatkozik, hogy csak a háztartásuk tagjaival és még egy háztartásból legfeljebb két emberrel találkozhatnak.

Az új korlátozások legkésőbb december 28-án mindenütt életbe lépnek. A tartományi kormányok saját hatáskörben korábban is szigoríthatnak.

A legnagyobb európai országokban a két dózissal beoltottak aránya (Our World in Data)

Az omikron miatt egyelőre tömegrendezvényeket sem szabad rendezni.

Szilveszterkor tilos lesz a gyülekezés, és nem szabad tűzijátékokat árusítani. Az éjszakai szórakozóhelyeket további intézkedésig bezárják - ismertette Olaf Scholz kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

Új fertőzésszámok a legnagyobb európai országokban (7 napos mozgóátlag, egymillió főre vetítve)

Hangsúlyozta, hogy mindenki belefáradt már a 21 hónapja tartó járványba, most mégis ismét össze kell fogni és védekezni kell, mert "fenyeget az ötödik hullám", a fertőződések száma a következő hetekben igen erőteljesen emelkedhet majd.

A német kormány szakértői tegnap jelezték, hogy a járvány robbanásszerű terjedésével számolnak az omikron variáns miatt.