Új energiatárolót gyárt a Tesla a MET Csoportnak

Hírek2021. dec. 21.Növekedés.hu

Világszerte terjed a megújuló energiatermelés, ami komoly kihívás elé állítja az energiacégeket: hogyan lehet a megtermelt áramot nagy mennyiségben tárolni? A MET Csoport most a Teslával írt alá együttműködést egy új energiatároló létesítésére.

A zöld átmenet vált kulcsszóvá a globális energiapiacokon, ahol egyre több villamosenergiát fogyasztanak, és ennek mind nagyobb részét állítják elő megújuló energiaforrásokból. A zöld energiatermelés hátulütője ugyanakkor, hogy időjárásfüggő: ha nem süt a nap vagy nem fúj a szél, energia sincs. Éppen ezért – az ellátás folyamatossága érdekében – a túltermeléses (napsütéses és szeles) órákban betárolni kellene az áramot, az alultermeléses órákban pedig kitárolni.

Az akkumulátoros energiatárolási iparág innovátora a Tesla, amely most a MET Csoport európai energiavállalat írt alá együttműködési megállapodást.

Kétórás tárolókapacitású Megapack 2 típusú energiatárolót telepítenek 2022 nyarán Százhalombattán, a Dunamenti Erőmű területén megvalósuló K+F projekt részeként.

(A projekt célja éppen az időjárásfüggő megújuló energiatermelés ingadozásainak kiegyenlítése.)

Magyarországon ez a Tesla első ilyen típusú együttműködése. A Tesla Megapack 2 kétórás tárolókapacitással bír, szemben az eddigi hazai gyakorlattal, amely inkább a teljesítményoptimalizált, fél-egyórás tárolást alkalmazza. Ezáltal megnyílik a lehetőség, hogy a megújuló energiatermelőket hatékonyabban integrálják a villamosenergia-rendszerbe.

Fotó: MET Csoport

Mivel egyre több zöld energiatermelő csatlakozik a rendszerhez, egyre nagyobb kihívás a hálózat stabilitását és a termelés kiegyensúlyozását biztosítani. Ez utóbbira a megoldást a flexibilis eszközök, köztük az energiatárolók jelenthetik, amelyek hatalmas fejlődési potenciált képviselnek

– hangsúlyozta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója. (A százhalombattai erőmű Magyarország legnagyobb gáztüzelésű erőműve, amelynek többségi tulajdonosa a MET Csoport.)

A Dunamenti Erőmű és a Navitasoft már 2021 tavaszán közös innovációs projektet indított, amelynek keretében azt is vizsgálják, hogyan lehet algoritmizált rendszerek segítségével minimalizálni az időjárásfüggő, illetve a hagyományos termelők és a fogyasztók alkotta portfólió egyensúlyának ingadozását.

Az ingadozások ideális kiegyenlítési módja, hogy a megtermelt többlet elektromosságot akkumulátorokban tároljuk, amelyekből később könnyen kinyerhető az energia esténként vagy a szélcsendes időszakokban

– tette hozzá Horváth Péter.

Az energiatárolási projekt kiemelten fontos a MET Csoportnak, amely a zöld átmenet aktív részese kíván lenni. A svájci központú cég megújuló stratégiájának célja 2023-ig 500 MW-os, 2026-ig pedig 1000 MW-os megújuló energiaportfóliót létrehozni Kelet-Közép-Európában.

Éppen a napokban zárult a tranzakció, amelynek keretében a MET 60 megawattos szélerőművet vásárolt Bulgáriában a Grupo Enhol spanyol cégcsoporttól. Mivel néhány hónappal korábban az olasz Enel Csoporttól vett 42 megawattos szélparkot, a MET bulgáriai szélerőmű-kapacitása ezzel 102 MW-ra bővült.

Naperőműveket is épít, illetve működtet a MET Csoport: ezek közül a legújabb, a 63 megawattos Tázlár Solar Park most decemberben kezdte meg a kereskedelmi termelést. A megközelítőleg 50 millió eurós beruházást a tulajdonosok – a MASPED Első Magyar Általános Szállítmányozási Zrt., a „HO-ME 2000” Vagyonkezelő Kft. és a MET Csoport – részben saját tőkéből, részben kereskedelmi banki projektfinanszírozás bevonásával valósították meg.

A teljes egészében a MET tulajdonában álló, már termelő Dunai Solar Park és Kabai Solar Park, illetve a még fejlesztés és kivitelezés alatt álló buzsáki, gerjeni és söjtöri naperőművek várható összkapacitása 2022 végére 237 MWp lesz. Ez 100 ezer magyarországi háztartás villamosenergia-ellátásának megfelelő volument tud majd megtermelni.