Új közalkalmazott Kolozsváron: Antonia a mesterséges intelligencia

Hírek2018. márc. 20.Növekedés.hu

Április közepén munkába lép Kolozsváron az első virtuális "közalkalmazott". Az Antonia névre keresztelt mesterséges intelligencia első körben a kolozsváriak online kérvényeit dolgozza fel majd, és 24 órás segítséget fog nyújtani számukra a várossal kapcsolatos ügyeik intézésében. A tervek szerint a fejlesztés következő körében Antonia majd testet is ölthet egy robot formájában, amelynek a feladatai hasonlóak lesznek, mint az áprilisban indított szoftvernek. Emil Boc, Kolozsvár polgármestere elmondta, a mesterséges intelligenciát a fejlesztők már tesztelik, és arra is kitért, hogy a projekt jól illeszkedik a város azon erőfeszítéseibe, amely részeként Kolozsvárt a technológiát és a tehetségeket vonzó okosvárossá tegyék.

"A mesterséges intelligenciának köszönhetően jelentősen egyszerűsödik az a folyamat, amely részeként a kolozsvári polgármesteri hivatalban az ügyeket intézni lehet"
– mondta Boc, aki kiemelte annak jelentőségét is, hogy Antonia egyik legfontosabb tulajdonsága a szakértők által "machine learning"-ként emlegetett gépi tanulás, amely részeként Antonia tapasztalatokból tudást tud létrehozni. "A technológia nem tudja az emberi munkaerőt minden területen helyettesíteni, ráadásul olyan új munkahelyeket is teremt, amelyek nem léteztek korábban" - mondta Emil Boc, de azt is hozzátette, hogy az ilyen fejlesztéseknek köszönhetően az embereknek növekedni fog a szabadidejük és több időt tudnak majd eltölteni a családjukkal.