Új pályázat jelenik meg a kkv-k épületenergetikai fejlesztéseire

Hírek2019. okt. 1.MTI

Újabb 20,4 milliárd forintos kiírás jelenik meg a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) épületenergetikai fejlesztéseinek támogatására a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretében, az igényelhető vissza nem térítendő összeg 3 és 100 millió forint között lehet - mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A megújuló energia használatát és az energiahatékonyság növelését célzó fejlesztések támogatására kedden jelenik meg a felhívás, amelyre november 11-e és 2020. január 15-e között adhatók be a pályázatok - ismertette, hozzátéve, hogy

a közép-magyarországi régió területén kívül megvalósuló projektekhez igényelhető forrás.A májusban megjelent hasonló kiíráshoz képest bővült a támogatható vállalkozások és tevékenységek köre, valamint jelentősen nagyobb az elnyerhető összeg - hívta fel a figyelmet Rákossy Balázs.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a kiírást egyszerűsítették a korábbihoz képest, ezzel csökkennek a jelentkezők adminisztratív terhei.A Ginop 2700 milliárd forintos keretén belül energetikai fejlesztések támogatására 59,5 milliárd forint áll rendelkezésre.A most megjelenő kiírás keretében pályázni lehet egyebek mellett napkollektoros rendszer, valamint napelemes rendszer telepítésére, hőszivattyú rendszerek alkalmazására, épületek hőtechnikai adottságainak javítására, melegvíz-rendszereinek korszerűsítésére és beltéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására - mondta.
A támogatás a beruházások elszámolható költségeinek 55 százaléka lehet.Kaderják Péter kitért arra, hogy a nemzeti energiastratégia kiemelt célja Magyarország magas energiaimport-függőségének csökkentése, a hazai energiaellátás függetlenedésének elősegítése nemzetgazdasági és helyi, egyéni fogyasztói szinten is.

Ezért támogatják azokat a törekvéseket, amelyek erősítik a lehetőleg helyben rendelkezésre álló energiaforrások felhasználását, illetve az energiafogyasztás csökkentését, az energiahatékonyság javítását - fogalmazott az államtitkár.

A pályázók számára kedvező változások között említette azt is, hogy megszűnik a támogatás kötelezően komplex jellege, tehát az energiahatékonyságot növelő tevékenységek és a megújuló energia alapú technológiák alkalmazásának kötelező kombinációja.