Új rekordot döntött meg a devizatartalék

Hírek2020. okt. 14.MTI

Szeptemberben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) külföldi követeléseinek  állománya  augusztushoz képest 1133 milliárd forinttal 12 455 milliárd forintra emelkedett és 2415 milliárd forinttal haladta meg a tavaly év végi összeget - derül ki a jegybank statisztikai mérlegének előzetes adataiból.

A devizatartalék forintban számolt értéke 2015 januárja óta először haladta meg a 12 000 milliárdot és új rekordnak számít.

A szeptemberi emelkedést a forint árfolyamváltozásán túl a nemzetközi szervezetekkel kötött repo ügyletekkel, az ÁKK deviza államkötvény kibocsátásával, valamint az EU-tól érkező transzferekkel magyarázta az MNB jelentése. Ellentétes irányba hatottak viszont az MNB által bevezetett új, a belföldi hitelintézetekkel kötött eurolikviditást nyújtó swap ügyletek - tették hozzá.

Forrásoldalon az MNB külföldi kötelezettségei szeptemberben 1112 milliárd forinttal, az első kilenc hónapban 2002 milliárd forinttal 2874 milliárd forintra emelkedtek.  

Szeptemberben a bankrendszer tartalékszámláinak átlagos egyenlege 9,0 milliárd forinttal haladta meg az előírt 263,5 milliárd forint kötelező tartalék összegét.

A bankrendszer forintlikviditásának tárgyhavi bővülése a hitelintézetek által a jegybanknál elhelyezett preferenciális betétek átlagállományának növekedésében tükröződött, írja a jelentés. Az egyhetes betétek állománya szeptemberben 26 milliárd forinttal 7058 milliárd forintra nőtt.