Újabb automata csomagszortírozó rendszert telepített a Posta

Hírek2021. nov. 11.Növekedés.hu

Felpörgeti a csomagfeldolgozást a Magyar Posta fóti üzemében az újonnan telepített automata csomagszortírozó rendszer, ezzel jelentősen segítve az év végi megugró csomagforgalmat. A több százmilliós nagyságrendű beruházás a társaság logisztikai fejlesztési projektjének, az MPL+ programnak a része.

Az ország talán legnagyobb csomaglogisztikai üzemébe, a Fóti Logisztikai Depójába telepített az elmúlt hónapokban automata működésű szállítópálya-rendszert a Magyar Posta. A többszáz milliós beruházás keretében két, egymástól független működést biztosító, halszálka kialakítású szállítópálya beépítése történt meg. A gerincpálya egyenként mintegy 65 méter hosszú.

A két gép együttesen óránként akár 7000 küldeményt is képes feldolgozni és szétosztani a futárok között. A küldemények folyamatos feldolgozását 6 darab 14 méter hosszú teleszkópos szalag segíti.

A szállítópályák képesek a küldemények súlyának és térfogatának mérésére is.

Dr. Láng Géza, nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár a szállítópálya-rendszer ünnepélyes üzembehelyezésén elmondta:

A Magyar Posta versenyképességének egyik fő irányát az innovációban és a digitalizációban látja. Ezért is tartjuk stratégiai jelentőségűnek a Posta csomaglogisztikai rendszerének modernizálása érdekében indított MPL+ projektet, melynek célja a hatékony csomagfeldolgozás és kézbesítés, megfelelve a versenypiaci kihívásoknak.

A tavaly épült fóti üzem látja el Észak-Pestet és az észak-pesti agglomerációt, ami az egyik legforgalmasabb térségnek számít országosan. A fóti depó jelenleg a postai logisztikai hálózat egyik legnagyobb forgalmú küldeményfeldolgozó egysége. Az átadása óta eltelt egy évben mintegy 5,9 millió darab csomagot kezelt és indított kézbesítésre.

Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója kiemelte:

Az MPL+ logisztikai fejlesztési program által elvégzett beruházások nagymértékben járulnak hozzá az évről-évre gyarapodó csomagmennyiség hatékony kezeléséhez és kézbesítéséhez. 2017-hez képest a Magyar Posta megötszörözte csomagfeldolgozási képességét. Az évnek erre az időszakára a sűrű akciózás jellemző, ilyenkor kell nekünk is magasabb fokozatba kapcsolni. Ezért különösen jó hír, hogy a most átadott nagykapacitású géppel mehetünk neki az idei csúcsszezonnak.

A Magyar Posta a logisztikai fejlesztésekkel párhuzamosan idén is felkészült az év végi karácsonyi előtti időszakra. A csúcsszezonra megemeli a létszámot a logisztikai területen, emellett az elmúlt évhez képest még több futárnál lesz bankkártyás fizetésre alkalmas POS-terminál, illetve a webáruházi partnerekkel egyeztetetten tervezte meg a kapacitásokat.

A Posta várakozása szerint 2021-ben is az utolsó hat hétben érkezhet a legtöbb csomag, a mennyiségi csúcs továbbra is a 49-50.héten várható. A mennyiségi növekedés valamelyest mérsékeltebb lehet a tavalyi 22 százalékos emelkedés után.

Ugyanakkor az előrejelzésekben nagy a bizonytalanság, az eladásokat befolyásolhatja a világszerte jellemző alapanyag- és ezzel együtt termékhiány egyes szegmensekben, valamint az online vásárlói hajlandóságot a járvány alakulása, illetve az esetleges intézkedések.

Figyelembe véve azt, hogy december 24-e péntekre esik, a Posta arra kéri az ügyfeleket: a karácsonyra szánt küldeményeket legkésőbb december 20-ig, hétfőig adják fel a postákon, hogy karácsonyig az biztonsággal megérkezzen a címzetthez. A futárok december 23-án dolgoznak, viszik házhoz a csomagokat, december 24-én szombati munkarend szerint a postákon lehet átvenni a csomagokat.

A sikeres kézbesítéshez az időben megrendelt vagy feladott csomag mellett a pontos címzésre és telefonos elérhetőség megadására is szükség van.