Újabb nagy autógyár hagyja ott az orosz piacot

Hírek2022. ápr. 22.B.L.

A Stellantis autógyártó közölte, hogy felfüggeszti a termelést oroszországi üzemében a logisztikai nehézségek és a Moszkvával szemben bevezetett szankciók miatt. Így a világ negyedik autógyártója, amely a Peugeot, Citroen, Opel, Jeep és Fiat márkákat gyártotta és értékesítette Oroszországban is kivonult az orosz piacról.

A világ negyedik autógyártója, amely a Peugeot, Citroen, Opel, Jeep és Fiat márkákat gyártotta és értékesítette Oroszországban felfüggeszti gyártói tevékenységét is Oroszországban, ahol az autópiac egy százalékát birtokolta - számol be a Reuters.

A Stellantis és a Mitsubishi egy furgongyártó üzemet is működtetett közösen a Moszkvától körülbelül 200 kilométerre fekvő Kalugában, ahol a hónap elején már leállította a termelést.

A Stellantis közleményében az áll, hogy a cég oroszországi tevékenységét komolyan befolyásolják a szankciók és a beszállítási nehézségek. A kalugai gyár 2700 embert foglalkoztat A vállalat továbbra is az előrehozott szabadságolási időszakokon keresztül fizeti ki a dolgozóit.

A vállalat egyelőre nem tudja, hogy a kizárólag a helyi piacra dolgozó gyár leállása meddig tart, jelenleg az első számú prioritásuk a személyzet fenntartása.

A Stellantis már korábban bejelentette, hogy minden export és import kapcsolatot felfüggesztett Oroszországgal.

A francia-olasz aztógyártón kívül rengeteg más külföldi cég is bejelentette üzleteinek és gyárainak ideiglenes - vagy néhány esetben végleges - bezárását Oroszországban az orosz invázió miatt.

A General Motors a napokban közölte, hogy meghosszabbítja oroszországi üzleti tevékenységének felfüggesztését a konfliktus és a nemzetközi szankciók miatt.

Az amerikai autógyártó az orosz piacon dolgozó 66 alkalmazottja nagy részét elbocsátja. A General Motors-nak nincsenek oroszországi üzemei, és a felfüggesztés előtt évente csak körülbelül 3000 járművet adott el.

Oroszországban a nyugati autógyártók közül a Volkswagen és a Renault volt a legnagyobb forgalmú nemzetközi vállalat 2020-as adatok szerint.

A Renault tavaly 480 ezer járművet adott el az orosz piacon.