Újabb részletek derültek ki a 10 milliós, kamatmentes újraindítási hitelről

Hírek2021. feb. 6.Sz.A.

A kis- és középvállalatoknak szánt, nulla százalékos kamatú, akár 10 millió forintos Újraindítási Gyorskölcsönnel kapcsolatban adott tájékoztatást Facebook oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.

Mint elmondta, 10 millió forintos, 10 éves futamidejű hitel könnyebbséget ad a vállalkozásoknak, mert a hitelfelvétel után csak 3 év múlva kell elkezdeni a törlesztést.

A felvett összeget bérekre, rezsire, működési költségre és készletek beszerzésére is felhasználhatják.

A hitelkeret összegét a kormány 100 milliárd forintban határozta meg, a hitelezés lebonyolítását a Magyar Fejlesztési Bank végzi - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy "nem elég a korlátozások feloldása, hanem friss hitelekre is szükség van ahhoz, hogy a gazdaság újraindulhasson".

A cél, hogy a gazdaság újraindításához és a munkahelyek teremtéséhez a magyar kkv-k is minél nagyobb arányban tudjanak hozzájárulni - mondta a pénzügyminiszter.

Az újraindítási hitelprogramot két nappal ezelőtt Orbán Viktor jelentette be a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évindítóján.

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön több tízezer kisvállalkozásnak jelenthet segítséget; a leginkább bajba lévőket célozza, amelyeknek a - legfeljebb - 10 millió forint óriási segítség - nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara (MKIK) elnöke az M1 aktuális csatornán.

A jogosultak körét valamilyen automatizmussal határozzák meg, feltehetően a tevékenységi számok (teáor) alapján. Mindenképpen ebbe a körbe tartoznak a vendéglátás és a turizmus vállalkozói, illetve ezek kiszolgálói: például a taxisok, beszállítók.

A gazdasági nyitásról azt mondta, erre akkor lesz lehetőség, ha a lakosság felét beoltották, ami 3-4 millió oltást jelenthet.