Orbán Viktor: 10 évre 10 millió forintos, ingyenes hitelprogram jön

Hírek2021. feb. 4.Sz.A.

10 évre maximum tízmillió forintos, 0 százalékos hitelkonstrukciót vezet be a kormány azoknak, akik a gazdaság újraindítását célzó új programban részt vesznek - jelentette be Orbán Viktor kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című rendezvényén. Február közepén online konzultációt indít a kormány a nyitás mikéntjéről. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a tavalyi recesszió 5-6 százalékos lehet.

Új Gazdaságújraindítási tervet ismertetett a kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szokásos Gazdasági Évnyitó nevű rendezvényén. A terv a tavaly indult gazdaságvédelmi akcióterv lezárultával, vagyis január elsején indul, és első szakasza április elejéig tart, melyet még két másik szakasz követ egészen 2022 októberéig.

Ennek egyik legfontosabb elemeként 10 évre maximum tízmillió forintos, 0 százalékos hitelkonstrukciót vezet be a kormány azoknak a vállalkozásoknak, akik a gazdaság újraindítását célzó új programban részt vennének.

A gazdaságvédelmi akcióterv volt a védekezés sportnyelven szólva, a gazdaságújraindítási terv pedig a támadás - fogalmazott a kormányfő.

A gazdaságvédelmi intézkedéscsomag hatására itthon emelkedtek a megtakarítások, nőttek a jövedelmek, és csökkent a szegénység.A terv egyik legfontosabb eleme a hitelmoratórium, melynek révén több tízezer kkv kapott segítséget, egymillió feletti háztartásnak adtak könnyebbséget, és összesen 3000 milliárd forinttal több maradhatott a vállalkozások zsebében.

Mint Orbán Viktor fogalmazott, a válság nem tudta ledönteni a lábáról a gazdaságot, mert egy erős gazdaság nézett szembe a válsággal, de kapott egy gyomrost, és több ágazat szinte teljesen leállt.

A válságot tompító intézkedések közül kiemelte a bértámogatást, az adókönnyítéseket, az iparűzési adó megfelezését, és azokat az állami munkahelyteremtő beruházási támogatásokat, amelyek révén több mint 1400 cég jutott segítséghez.

Olcsó hitelek, óriási pénzek áramlottak a gazdaságba, több mint fele a mikro és kisvállalkozásokat segítette - tette hozzá a kormányfő.

Az eredmények között említette, hogy 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak Magyarországon, mint a válság előtt, vagyis "a védekezés elérte a célját,
több mint 4,5 millió honfitársunk dolgozik, munkából tartja el a családját".

A magyar munkanélküliség a harmadik legalacsonyabb az EU-ban, csak a csehek és németek előznek meg minket - sorolta.

Úgy fogalmazott, hogy "elhárítottuk azt a kísértést, hogy válság idején visszatérjünk a segélyezési politikákhoz".Hangsúlyozta, hogy a jegybank is részt vett a gazdaságvédelelmben, összehangolt volt a kormányzati és jegybanki válságkezelés, melynek része a moratórium, és egyik eredménye, hogy a megtakarítások magasabbak lettek, bővült a lakossági hitelállomány, és magas maradt a beruházási ráta is.

A gazdaságvédelem lezárult, mert van már vakcina Magyarországon, a beoltottság széles aránya hozza majd el az újranyitást - jelentette be Orbán Viktor. Mint fogalmazott,

február közepén online nemzeti konzultációt indítanak a nyitás mikéntjéről, mert "ha van vakcina, van beoltottság, ha van védettség, akkor lehet nyitni".

A gazdaságot helyreállító program fontos részének nevezte a 

  • lakásépítés áfájának csökkentését 
  • a 3 milliós támogatást a lakásfelújításokhoz, 
  • az újépítésű lakások építésének növelését, 
  • a 13. havi nyugdíj visszaépítésének megkezdését, és azt, hogy
  • a 25 év alatti fiatalok szja mentességet kapnak 2022-től.

Mint elmondta, a helyreállítási terv második üteme április 1-én kezdődik, júniusban pedig indulhat a harmadik üteme, amelyben már szerepelnek a zöld energiára és a körforgásos gazdálkodásra fókuszáló állami nagyberuházások.

A családok védelmében és a migráció ügyében Brüsszel ellenlábasai vagyunk, de ha a zöld gazdaságról és a digitális gazdaságról van szó, akkor Brüsszel szövetségesei vagyunk - fogalmazott a kormányfő. 

Kiemelte: 8-10 évre szóló agrár és vidékfejlesztési program indul, amely a magyar vidék legnagyobb vidékfejlesztési terve.

A beruházásokról szólva hangsúlyozta, hogy az ENSZ statisztikái szerint globálisan 42 százalékkal estek vissza a beruházások, miközben nálunk 144 százalékkal nőttek a beruházások.

Az új beruházásokért folyó globális versenyben, a befektetések Magyarországra hozatalában versenyben vagyunk, mert beruházásokat és munkahelyeket támogatunk, miközben a baloldal az adóemelés, az állami újraelosztás növelése és a segélyezés kiterjesztésének háromszögében gondolkodik.

Magyarországra a legtöbb nagyberuházás Németországból érkezett, a legbagyobb értékben Kínából érkezett befektetés, a legtöbb munkahelyet pedig amerikai befektetések hozták létre - tette hozzá.

Kiemelte, hogy 681 milliárd forint értékben a legnagyobb zöld mezős beruházást jelentette be nemrég a külgazdasági és külügyminiszter, ezt a beruházást egy dél-koreai gyár hozta hazánkba.

Az autóipari függéssel kapcsolatban elmondta, hogy az autóiparban az elektromos meghajtású autógyártásában szeretnénk jó helyet elérni. Az exporttal kapcsolatban kifejtette, hogy az exportunk fontos, nem szabad elszigetelődni, ez ellentétes amagyar érdekekkel, részt kell vennünk a világgazdaságban.

Tavaly a magyar export elérte a 100 milliárdos szintet, ezzel a 34. helyen állunk a globális listán úgy, hogy nincs nyersanyagunk, és lakosságszámban a 94. helyen állunk.

A tavalyi visszaesés mértékével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy közelebb lehet az 5 mint a 6 százalékhoz, amivel jobbak lehetünk a spanyol, a francia, az osztrák és olasz adatoknál, de pontos adatokat csak február közepén láthatunk.

Három területen is sikerült Magyarországon a hazai vállalatok arányát növelni 2010 óta: az energiaszektorban, a bankoknál és a médiában.

Emellett a bolti vegyes kiskereskedelemben is a magyar arány növelése volt a cél, de itt nem sikerült áttörtést elérni, jó ha hozzuk a 2010-es arányokat - tette hozzá.

Orbán Viktor kitért a jegybank válságkezelési segítségére, és megdicsérte a jegybank elnökét, mint mondta: itt sem panaszkodhatunk, kifejezetten a jegybankelnöktől származik sok gazdaságpolitikai innováció.

Végül utalt az MKIK-val kötendő új megállapodás alapjára, melyet még annak idején Demján Sándorral kötöttek a 2008-2009-es válság idején.

Varga: Satufék volt tavaly a gazdaságban

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a tavalyi visszaesés 5-6 százalék közötti lehetett.

Ez a gazdasági visszaesés gyorsabb volt mint a 29-33-as tőzsdei zuhanás - tette hozzá.Mint fogalmazott, kétarcú év volt a tavalyi: az első negyedévben még sikerült két százalék feletti növekedést elérni, de a járvány átmenetileg megakasztotta a felzárkózást, és a második negyedévben a 13,6 szalékos visszaesés "satufék volt".

Eredménynek nevezte, hogy a foglakozásban állók száma magas maradt, és hogy a költségvetés jelentős forrásokkal támogatta a gazdasági élet szereplőit.
Az államadósság/GDP aránnyal kapcsolatban elmondta, hogy nálunk 81,2 százalékra emelkedhet a mutató, miközben az uniós átlag 93,9 százalék lehet.

Az államháztartási hiány az uniós szint körül alakulhat, az adósság-arány pedig mintegy 10 százalékponttal az EU átlaga alatt maradhat - tette hozzá a pénzügyminiszter.Kiemelte, hogy az államadósságon belül a devizaadósság aránya 20 százalék alatti, összehasonlításképp 2010-ben ez jóval 50 százalék felett volt.

Mint elmondta, a magyar beruházási ráta kimagasló volt tavaly nemzetközi összevetésben, most pedig a legkedvezőbb munkanélküliségi aránnyal bíró országok közé tartozunk.

A  második negyedévben kétszámjegyű gazdasági növekedés lehet magas átoltottság mellett - mondta el Varga Mihály.A válság tanulságai között említette, hogy 

  • a globális láncok sérülékenyek,
  • a versenyképesség javító intézkedéseket folytatni kell,
  • a felzárkózáshoz szélesebbé kell tenni az értékláncokat, 
  • a fejlettségben a továbblépéshez önálló, értékláncokat maga köré szervezni tudó magyar brandekre van szükség,
  • az automatizáció lesz a versenyképesség egyik fontos tényezője, mert közel 1,4 százalékpintos növekedést lehetne a digitalizáció, a robotizáció felgyorsításával elérni.

Hozzátette: a regionális gazdaságfejlesztésben is vannak még tartalékok: a külföldi befektetésekben egyre inkább észak-déli különbség látszik az eddigi kelet-nyugati különbség helyett.

Kiemelte, hogy a piacképes szaktudás jelentősen hozzájárul a gazdasági sikerekhez, ezért a szakképzésben résztvevők arányát növelni lehet, "a sikeres felzárkózáshoz a sok kiművelt emberfő is fontos".

Fontos mentőöv a Széchenyi Kártya

Magyarország az Európai Unió egyik legjobban teljesítő gazdasága, ahol tavaly beruházási ráta az egyik legnagyobb volt az EU-ban a 2. és a 3. negyedévben - mondta el Parragh László, az MKIK elnöke.Kiemelte, hogy Magyarországon a munkanélküliség az egyik legalacsonyabb az EU-ban.

Időszerűnek nevezte, hogy a kamara és a kormány együttműködési megállapodását megújítsák azzal a céllal, hogy többek között az élelmiszeripar, az építőipar, a járműipar, a védelmi és űripar megerősítését el lehessen érni.

Hangsúlyozta: a magyar gazdaság 80 százaléka jól teljesít, egyes ágazatok viszont bajba kerültek.

A kamara tavaly márciusban letett egy akciótervet a válság kezelésére, és példaértékű volt az együttműködés a kormánnyal, sok helyen ugyanis visszaköszönt a kamara javaslatcsomaga a kormányzati intézkedésekkel.

Kiemelte a Széchenyi kártya programot, amely 18 évvel ezelőtt indult el, és tavaly 600 milliárdot helyeztek ki a gazdaságba. Összesen 450 ezer vállalkozás kapott támogatást 18 év alatt, csak tavay 25 ezer hiteligényt teljesítettek - fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy a szakképzésben jelentős változások történtek, és az uniós GINOP programokban több tízmilliárdos nagyságrendben helyeztek ki pénzeket a kkv szektorban.