Újabb segítséget kapnak itthon a kistermelők

Hírek2023. nov. 12.MTI

Újabb segítséget és könnyítéseket kapnak a kistermelők, kihasználva az uniós lehetőségeket, kiemelten támogatják őket - mondta Nagy István agrárminiszter a Facebook-oldalán vasárnap közzétett videójában.

Hozzátette: minisztériumi rendeletben könnyítik a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeit.

A rendeletnek köszönhetően így már nemcsak természetes személy végezhet kistermelői élelmiszer-előállítást, hanem az őstermelők családi gazdaságai és a szociális farmok is.

A miniszter tájékoztatása szerint emellett egyszerűsítik az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételeit is.

Az új szabályozás lehetővé teszi ugyanis a hentesüzletek számára a friss vadhús átvételét,

és az abból történő húskészítmény előállítását is.

A miniszter kiemelte: az a céljuk, hogy a vásárlókhoz minél több friss és biztonságos élelmiszer juthasson el közvetlenül a termelőktől.

A rövid ellátási lánc jelenti ugyanis a felelős és környezettudatos vásárlás alapját.

Ez teszi lehetővé a termékek gyors és hatékony szállítását is a termelőtől a fogyasztóig - mondta Nagy István.

A folyamat egyik színtere a helyi termelői piac, amely reneszánszát éli az elmúlt időszakban.

Ezért fordít az agrártárca kiemelt figyelmet a hazai kistermelők támogatására és az értékesítési lehetőségük kibővítésére - közölte a tárcavezető.

Hozzátette: országosan már 321 termelői piac működik, és több mint 23 ezren foglalkoznak őstermelői tevékenységgel.

"Célunk, hogy a termőföldtől az asztalig magyar kézben tartsuk a termelést és növeljük a magyar hozzáadott értéket" - jelentette ki Nagy István.