Újabb világeseményt rendez Budapest – Sikerek a FINA Junior Világbajnokságon

Hírek2019. aug. 21.Növekedés.hu

Az elmúlt években több olyan világversenyre is sor került, ahol az úszósportok szerelmesei itthon akár a helyszínen is drukkolhattak a kedvenceiknek. A sportág nagy sorozata Magyarországon 2005-ben kezdődött. Hazánk ugyanis első ízben 14 éve tartotta meg a junior Európa-bajnokságot, akkor még a margitszigeti „öreg” ötvenesben. Az emlékezetes eseményen olyan kiválóságok mutatkoztak be, mint Jakabos Zsuzsanna, a Verrasztó-testvérek vagy Hosszú Katinka, aki ma már háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnoknak számít.

Azóta Magyarország nem csak hogy újra rendezhetett junior EB-t, de az országban a rövid pályás mellett három felnőtt EB-re is sor került. A csúcspontot viszont kétség kívül a 2017-es év hozta el, amikor Budapesten és Balatonfüreden megtartották a FINA Világbajnokságot.

Hazánknak úgy tűnik sikerülni fog az, ami eddig még senkinek: a sportág jelenleg létező összes, hivatalos világversenye meg fogja látogatni az országot. Ehhez már csak két nagy eseményt kell megrendezni: a rövidpályás világbajnokságot és a junior világbajnokságot. Előbbit 2024-ben fogja „kipipálni” az ország, utóbbit pedig még az idén.

A FINA Junior Úszó VB-re augusztus 20. és 25. között kerül sor a budapesti Duna Arénában. A fővárosi uszodakomplexum lelátói kapacitása jelenleg 5300 fős. A létesítményt a nemzetközi sportközvélemény a világ legjobbjának tartja.

Maga a Junior Úszó Világbajnokság 2006-ban indult, ezzel a FINA legfiatalabb úszó világeseményének számít. A résztvevők száma ebben az évtizedben folyamatosan emelkedett. A legutóbb két éve az amerikai Indianapolis adott helyet a viadalnak. Akkor a VB-re 91 szövetség küldte el a versenyzőit. Ám Budapest ezt a rekordot is meg fogja dönteni, hisz idén 136 ország nemzeti szövetsége jelentkezett be a versenyekre. Az esemény történelmi lesz abból a szempontból is, hogy a junior VB-t most első ízben rendezik majd Európában.

Az ifiknek tartott világbajnokságokon általában olyan tehetségek tűnnek fel, akik idővel a felnőttek között is remekelnek. Ezért övezi kiemelt figyelem a rendezvényt: hisz ez egy igen fontos barométer egy olyan sportágban, amely az olimpiai játékokon az egyik legnépszerűbbnek számít.

Hat éve Dubajban még afféle szezonhosszabbításként csak egy kisebb magyar csapat vett részt a junior VB-n. Bár így is született három ezüstérem. Viszont a FINA Világbajnokság rendezési jogának elnyerése után az a döntés született, hogy a magyar fiataloknak is nagy számban kell részt venniük a junior VB-ken.

Indianapolisban a Milák Kristóf és Késely Ajna fémjelezte csapat 16 érmet, közte 5 aranyat szerzett, többek között olyan történelmi tettet hajtva végre, mint a férfimezőnyben mindkét gyorsváltó megnyerése, amire még soha, egyetlen nemzetközi eseményen sem volt példa.

Mivel a magyar korosztályos csapat mind 2017-ben a netanyai, mind tavaly a helsinki junior Európa-bajnokságon minden idők legeredményesebb magyar szereplését produkálta, nem túlzás állítani, hogy nagy reményekkel nézhetünk a 2019-es budapesti junior VB elébe.

Az esemény 18 év alatt és 65 év felett ingyenesen látogatható, a felnőtt jegyek pedig 500 Ft-tól elérhetőek. Természetesen nem csak a helyszínen lehet követni: a versenyeket élőben közvetíti az M4 Sport.