Úttörő Megállapodást kötött a NiT Hungary és az MKIF Zrt.

Hírek2024. ápr. 10.Növekedés.hu

A mai napon korszakalkotó stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) a hazai közlekedésbiztonság erősítése és a közúti infrastruktúra fejlesztése érdekében.

Ez az együttműködés a közúti közlekedési alágazat versenyképességének és fejlődésének előmozdítására irányul, különös tekintettel a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésével és a nehézgépjárművek közlekedésével kapcsolatos infrastrukturális kihívásokra. A megállapodás keretében a felek közös projekteket indítanak a közúti balesetek kockázatának minimalizálása, a közlekedésbiztonság növelése és az úthálózati szolgáltatások színvonalának emelése érdekében.

Az együttműködés kulcsfontosságú területei közé tartozik a baleseti adatok és infrastrukturális információk kölcsönös megosztása, a közúti gyorsforgalmi hálózat fejlesztése, valamint a közlekedésbiztonság és a járműmentés területeinek javítása. Az együttműködés egyik leginnovatívabb eleme a minősített kamionparkolók és elektromos, illetve gázüzemű töltőállomások területi igényeinek felmérése és fejlesztése, ami hozzájárul az infrastruktúra korszerűsítéséhez és a környezettudatos közlekedés előmozdításához.

A fuvarozói szektor biztonságosabbá tétele érdekében a NiT Hungary ezentúl megosztja releváns adatbázisait az MKIF-vel, és aktívan részt vesz az MKIF által indított edukációs és közlekedésbiztonsági kampányokban. Ezzel párhuzamosan az MKIF támogatja a közúti fuvarozó vállalkozások munkáját a gyorsforgalmi úthálózat aktuális állapotáról szóló információkkal és olyan infrastrukturális fejlesztésekkel, amelyek egyben a kitereléssel végzett hatósági ellenőrzések hatékonyságát is erősíthetik.

A NiT Hungary és az MKIF várakozásai szerint ez az együttműködés példaértékű lesz a szektorban, és hozzájárul a közúti közlekedés fejlődéséhez, valamint a közlekedési balesetek számának csökkenéséhez, rendkívül fontos előnyöket nyújtva nem csupán a közúti fuvarozóknak, hanem mindenkinek, hiszen nem csak biztonságosabbá, hanem egyben fenntarthatóbbá is teszi a közlekedést az országban.