Vadászgépek vásárlásáról szóló nagyszabású megállapodás jöhet össze a svédekkel

Hírek2024. feb. 23.Növekedés.hu

Sajtóértesülések szerint nagyszabású hadiipari megállapodás van kilátásban Magyarország és Svédország kormánya között, amelynek keretében a Magyar Honvédség újabb Gripen vadászrepülőgépekhez jutna - olvasható az Oeconomus Gazdaságkutató Intézet elemzésében.

Ez összhangban lenne a magyar kormány azon célkitűzésével, hogy – különösen az orosz-ukrán háború fényében – a magyar hadseregnek ütőképesnek kell lennie a potenciális támadók elrettentése érdekében, valamint újabb lendületet adna a közel húsz éves múltra visszatekintő magyar-svéd védelmi együttműködésnek - írja Csenger Ádám, az Oeconomus Gazdaságkutató Intézet kutatója.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter már 2022. decemberében beszélt arról, hogy 2024-ben a már meglévő 14 Gripen mellé négy új érkezhet.

A JAS-39 Gripen egy könnyű, egyhajtóműves, többfunkciós vadászrepülőgép, amelyet a svéd Saab csoport gyárt. 1997-ben állították hadrendbe a Svéd Légierőnél. Magyarországon kívül Svédország, Csehország, Brazília, a Dél-afrikai Köztársaság és Thaiföld légierejében üzemelnek Gripenek. A jelenleg a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó 14 darab JAS-39 Gripen C/D vadászrepülőgépet Magyarország Svédországtól lízingeli.

A repülőgépek 2006-ban érkeztek Magyarországra.

A beszerzés a rendszerváltás óta a Magyar Honvédség legnagyobb haderőfejlesztése volt, egyben pedig a keleti haditechnológiával való szakítást is jelezte.A Gripenek logisztikai támogatására vonatkozó szerződés 2026-ig szól, ezt követően a vadászgépek végleg magyar tulajdonba kerülnek.

A Gripenek beszerzésével kapcsolatos infografikon itt látható.

Február 23-én pénteken Budapestre érkezett Ulf Kristersson, Svédország kormányfője, hogy tárgyalásokat folytasson Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével.

A megbeszélés során kiemelt téma a két ország közötti védelmi és biztonságpolitikai együttműködés, valamint Magyarország felkészülése a közelgő EU-elnökségre.