Vajon hogyan teljesített a gazdaság a második negyedévben? 

Hírek2021. aug. 14.MKB Elemzési Központ

Ezen a héten megtudhatjuk a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.

Augusztus 17-én, kedden publikálja a KSH a 2021. második negyedévre vonatkozó előzetes adatokat a magyar gazdaság teljesítményét illetően (a részletes számokat szeptember 1-jén, szerdán teszik majd közzé).

Az idei első negyedévben a piaci várakozásokat jelentősen felülmúlta a hazai GDP: a koronavírus-járvány miatti lezárások, korlátozások ellenére 2,1%-os volt csak a gazdasági visszaesés éves alapon (kiigazítatlan adat). Az előző negyedévhez (vagyis 2020 negyedik negyedévéhez) képest pedig a hazai gazdaság teljesítménye 2,0%-kal nőtt (szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adat), vagyis elmondható, hogy

a gazdaság alkalmazkodott a pandémiás helyzethez.

Emellett a gazdaságpolitika célja az ismételt jelentős gazdasági visszaesés elkerülése volt.

Miközben az idei első negyedévre is rányomta bélyegét a járvány és a korlátozások, addig a lakosság átoltottságának növekedése a második negyedévtől a korlátozások fokozatos feloldásával járt együtt idehaza.

Előrejelzésünk szerint

2021 második negyedévében 14,3%-kal bővült a hazai gazdasági teljesítmény az előző év azonos időszakához, tehát 2020 második negyedévéhez képest.

A kiemelkedő év/év alapon mért növekedésben jelentős szerepet játszik a tavalyi alacsony bázis (2020 második negyedévében negyedéves alapon 14,5%-kal, éves alapon 13,3%-kal zuhant a magyar gazdaság az első hullám és a korlátozások, gyárleállások következtében, így alacsony bázis alakult ki).

2021 második negyedévének kiugró gazdasági növekedéséhez az ipar, az építőipar és a szolgáltatási szektor egyaránt pozitívan, míg a mezőgazdaság semlegesen járulhatott hozzá. A szektorok közül az ipar és a szolgáltatások húzóereje lehetett a legjelentősebb a növekedés tekintetében.

A korlátozások fokozatos feloldásával megkezdődött a második negyedévben a gazdaság helyreállása, a kereslet élénkülése. Következésképp, negyedéves alapon, tehát 2021 első negyedévéhez képest várakozásunk szerint 9,1%-kal nőtt a hazai GDP (kiigazítatlan adat).

Előrejelzési pályánkon 2021-ben 5,9%-os hazai gazdasági növekedésre számítunk éves átlagban. 2022-re magasabb, 6,1%-os növekedést várunk, amely elsősorban a beruházások felélénkülésével, illetve a háztartások fogyasztási kiadásainak növekedésével magyarázható. A fogyasztási és beruházási dinamika 2022-ben érheti el csúcsát. A Danube Capital csapata negyedévente vizsgálja felül a makrogazdasági előrejelzéseket, a friss előrejelzések és helyzetértékelés október elején várható.