Mielőtt külföldre utazik, feltétlenül tanulmányozza ezt a térképet

Utazás2021. aug. 14.H. É.
A rovat támogatója:

Újabb régiók kerültek a vörös zónába a héten a Covid-helyzet romlása miatt Európában, ezért az útnak indulóknak mindenképpen érdemes alaposan tájékozódniuk az aktuális helyi beutazási szabályokról.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a héten közzétette új Covid-helyzetjelentését az Európai Unió országaiban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban. 

Az adatok alapján készült friss térképeken is a szokásos színekkel jelölik, hogy lakosságarányosan hol milyen erős a fertőzöttség, a skála a halvány sárgától a sötét vörösig terjed. 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új Covid-helyzetjelentése

A térkép szerint jelenleg Dél-Franciaországban, Szardínián, Cipruson, Krétán, Írország északi területein és Izlandon a legrosszabb a járványhelyzet. Az eltelt egy hét alatt több térség is vörösre váltott sárgáról: Franciaországban például csak a Közép-régióban nem romlott a helyzet, de Bretagne, Hauts-de-France és Bourgogne-Franche-Comte térségében igen. Eddig is vörös besorolású volt Midi-Pyrénées, Languedoc-Roussillon és Provence-Alpes-Côte d'Azur, a helyzet most sem változott.

Svédországban Lappland, Norrbotten és Västerbotten régiói váltottak sárgáról vörösre, Litvániában Vilnius régiója. Norvégiában is romlott a helyzet, mivel Viken és Nordland megye zöldről sárgára váltott.

Románia, amelyet a múlt héten még teljesen zöldnek jelöltek, most többnyire sárga besorolást kapott. Olaszországban több vörös régió is található, ugyanakkor Hollandia egyes részei vörösből sárgára változtak.

A helyzet továbbra is rossz Spanyolországban, amely többnyire sötétvörös. Az egyetlen régió, amely Spanyolországban megváltoztatta a színét a múlt héthez képest, Murcia, de az is a kedvezőtlenné vált adatok miatt, sötétvörösről vörösre váltott.

A járványhelyzet jelenleg Magyarországon és Lengyelországban a legkedvezőbb az ECDC országai közül, ebben a két országban minden régió halványsárga besorolású.