Egyre több lehetőséghez juthat a magyar egészségipar Kazahsztánban

Hírek2021. okt. 26.MTI

A magyar gazdaság újraindításának sikere most a kazah-magyar gazdasági kapcsolatok lehetőségeiben is megmutatkozik - mondta Varga Mihály a Magyar-Kazah Stratégiai Tanács ötödik ülésén Nur-Szultánban. A minisztérium keddi közleménye szerint a pénzügyminiszter kifejtette: a magyar kormány többek között az egészségipar, a vízügy, a mezőgazdaság, a gépipar, és az energetika területén számít a kapcsolatok további erősödésére.

Az együttműködési lehetőségek széles spektrumát mi sem szemlélteti jobban, mint az, hogy a Magyar-Kazah üzleti fórumon 50 magyar cégvezető vett részt, akik közül többen kedvező megállapodást köthettek kazah partnereikkel - mutatott rá a magyar miniszter.

Varga Mihály szerint a magyar export szempontjából ígéretes területek a mezőgazdaság, élelmiszeripar, vízipari technológiák, hulladékgazdálkodás, egészségipar, energetika, illetve az infokommunikációs terület.

A tőkekihelyezést illetően előnyös lehet szinte bármilyen ipari termelés meghonosítása Kazahsztánban. A magyar miniszter megjegyezte:

a Kazahsztánba irányuló export 70 százalékát adta az idei év első félében a gyógyszer-, illetve egészségipari kivitel, amelynek kapcsán egyre több hazai gyógyszercég érdeklődik a kazah piac iránt.

A kazahsztáni export tekintetében legjelentősebb 5 vállalatunkból 4 a gyógyszer- és egészségiparban érdekelt, összesen több mint 45 millió dollár értékben exportáltak - ismertette a magyar tárcavezető az elmúlt időszak magyar eredményeit.

Hangsúlyozta:

számos magyar cégnek, köztük például a Richter Gedeon Nyrt-nek sikerült szép eredményeket elérni a kazah piacon, ahol jelenleg 98 világszínvonalú regisztrált gyógyszerrel van jelen.

Emellett a korábban Egészségipari támogatási program keretein belül támogatáshoz jutott, a mostani út során együttműködési megállapodást aláíró Rex-San Kft. is szanatóriumi, illetve kórházi ágyak és rehabilitációs eszközök iránt érdeklődő kazah partnerekkel tárgyal.

Az ülésen - amelyen részt vett Mukhtar Tileuberdi, Kazahsztán külügyminisztere is - a felek áttekintették a két ország járványügyi helyzetét, egyeztettek többek között az elmúlt időszak gazdasági eredményeiről, valamint a gazdasági, oktatási, és kulturális együttműködésről.

A Magyar-Kazah Stratégiai Tanács 2016-ban alakult azzal a céllal, hogy munkája nyomán tovább erősödjenek a két ország gazdasági kapcsolatai - idézte fel a Pénzügyminisztérium közleménye.