Varga Mihály: 15 milliárd forintos fejlesztési forráshoz jut a hazai ruha- és kreatív ipar

Hírek2021. jún. 9.MTI

Tizenöt milliárd forintos fejlesztési forráshoz jut a hazai ruha- és kreatív ipar - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

A közösségi oldalán közzétett videóban a tárcavezető elmondta, hogy az ágazat 100 ezer embernek ad munkát az ország minden táján, az itt működő, jellemzően kis- és közepes vállalkozások közül egyre több jelenik meg a világ piacain.

A hazai ruha- és kreatív ipar termékeinek 80 százalékát külföldön értékesíti, ez az egyik legnagyobb exportképességű ágazat. A kormányzat ezért úgy döntött, hogy fejlesztési forrásokkal is hozzájárul az ágazat beruházásaihoz.

A Ginpo és Vekop programok 15 milliárd forintos forrásaiból 300 hazai vállalkozás fejlesztéseit tudják támogatni, ez nagyjából cégenként 5 és 150 milliós segítséget jelent

- mondta Varga Mihály, hozzátéve:

ebből a forrásból új eszközöket tudnak vásárolni, bővíthetik kapacitásaikat. A gazdaság újraindítását minden olyan beruházás segíti, amely munkahelyeket, exportlehetőségeket jelent, ezért a támogatások kifizetését gyorsított eljárással megkezdték

- közölte a pénzügyminiszter.