Varga Mihály: A GDP 76 százalékára csökkent az államadósság

Hírek2024. júl. 26.MTI

A G20 országok számára kulcsfontosságú, hogy elkötelezettek maradjanak a nemzetközi pénzügyi reformok mellett, amiben az Európai Unió is partner - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádió Déli krónika című műsorában.

A tárcavezető az Európai Uniót képviselve szólalt fel a G20 országok pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek kétnapos tanácskozásán Rio de Janeiróban.

A Kossuth Rádió idézte a minisztert, aki szerint Európának többet kell tennie annak érdekében, hogy csökkenjen a pénzügyi szektor sebezhetősége, ezért az EU támogatja a G20-ak azon célkitűzését, hogy a határokon átnyúló kifizetéseket gyorsabbá, megfizethetőbbé, elérhetőbbé, átláthatóbbá és kényelmesebbé tegyék.

Kiemelte: fontos, hogy az európai pénzügyi rendszer részese maradjon annak a nemzetközi versenynek, amelyben a jövedelmek a munkalehetőség kérdései dőlnek el.

Hozzátette: az EU versenyképességének megerősítése az uniós magyar elnökség egyik prioritása is.

A pénzügyminiszter szerint a bizalom fenntartása érdekében tett erőfeszítések ellenére maradtak sebezhetőségek az európai pénzügyi rendszerekben.

Úgy vélte, hogy a magas kamatok, a háború okozta bizonytalanságok és a költségvetési fenntarthatósággal kapcsolatos aggodalmak miatt továbbra is figyelemmel kell kísérni a pénzügyi szektort érő kockázatokat, és ez a munka a magyar uniós elnökség alatt is kiemelt fontosságú.

A tanácskozáson a világban felhalmozott adósság újfajta kezeléséről is beszéltek.

"Az Európai Unió képviseletében csatlakoztunk ahhoz a G20-as állásponthoz, amely szerint a nemzetközi adósságkezelési keretrendszert jobban és kiszámíthatóbban kell végrehajtani" - fogalmazott Varga Mihály.

A G20-aknak abban is nagy felelősségük van, hogy a szorult helyzetben lévő országoknak megfelelő segítséget nyújtsanak.

Varga Mihály a Kossuth Rádiónak elmondta, hogy Magyarország a háború szomszédságában is csökkentette GDP-arányos államadóságát, amely jóval az uniós 82 százalékos átlag alatt, 76 százalékán áll.

A kormány célja, hogy folytassa az adósságcsökkentő pályát, és a mutató 2026-ra ismét 70 százalék alá csökkenjen - jelezte.

A pénzügyminiszter Rio de Janeiróban találkozott a brazil jegybank vezetőjével, akivel a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat tekintették át.

A tárca közleménye szerint a koronavírus-járvány kirobbanását megelőző évhez képest a Brazíliába irányuló export 37,9 százalékkal emelkedett 2023-ban, szemben az uniós 24,7 százalékos átlaggal.