Varga Mihály: javította a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését a Világbank

Hírek2022. jan. 12.MTI

A kormány azért dolgozik, hogy a megőrizze a magyar gazdaság újraindításában elért lépéselőnyt, és a lassuló világgazdasági környezetben is dinamikus növekedési pályán tartsa a magyar gazdaságot - így kommentálta Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy a Világbank szerdán ismertetett legfrissebb prognózisában felfelé javította a magyar gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését.

A miniszter felidézte:

a szervezet 2021-re a korábban jelzett 6 százalék helyett 6,8 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban, míg erre az évre 4,7 százalék helyett 5 százalékos bővüléssel számolnak. Előrejelzésük szerint 2023-ban is jelentősen, 4,3 százalékkal erősödhet a magyar gazdaság teljesítménye.

A miniszter kitért arra is, hogy a Világbank szerint a globális fellendülés lassulni fog, a pénzügyi kockázatok és az új vírusvariánsok is bizonytalanságot okozhatnak. A világgazdaság teljesítménye tavaly 5,5 százalék körül növekedhetett a nemzetközi szervezet szerint, idén 4,1 százalékos bővülést várnak, míg 2023-ra 3,2 százalékot.